Enteropatia glutenica Imprimare Email
Enteropatia glutenica (boala celiaca), este o boala autoimuna, in care mucoasa intestinului subtire este deteriorata din cauza consumului de gluten si a altor proteine gasite in faina de grau (mai rar in secara).


SIMPTOME


Simptomele bolii celiace pot varia mult de la o pesoana la alta. Din aceasta cauza diagnosticul se pune de obicei cu intarziere. De exemplu, o persoana poate fi constipata, alta poate sa aiba diaree sau este posibil sa nu existe scaune anormale. Simptomele pot fi gastrointestinale sau nu. Simptomele gastrointestinale pot fi:
     - durere abdominala
     - balonare
     - indigestie
     - constipatie
     - apetit scazut
     - diaree cronica sau ocazionala
     - intoleranta la lactoza
     - greata si varsaturi
     - scaune care plutesc, sunt urat mirositoare, au urme de sange sau sunt grase
     - scadere in greutate

Simptomele de alta natura decat cele gastrointestinale pot fi:
     - anemie
     - dureri de oase sau de articulatii
     - boli de oase (osteoporoza, fracturi)
     - invinetire usoara
     - depresie
     - oboseala
     - incetinirea cresterii la copii
     - caderea parului
     -  hipoglicemie
     - iritabilitate si schimbari de comportament
     - malnutritie
     - crampe musculare
     - sangerari nazale
     - boli de piele
     - deficiente minerale sau de vitamine


CAUZE


Cauza exacta a eneteropatiei glutenice nu este conoscuta. Intestinul subtire contine niste umfalturi numite vilozitati intestinale care maresc suprafata de absorbtie a nutrientilor. Daca nu este diagnosticata si tratata, enteropatia glutenica duce la aplatizarea vilozitatilor. Astfel este afectata capacitatea de absorbtie intestinala. Boala poate sa apara oricand din copilarie pana la batranete. Persoanele care au in familie rude care sufera de boala celiaca, au un risc mai mare a dezvolta boala. Persoanele caucaziene sau cu stramosi europeni prezinta de asemenea un risc ridicat. Femeile sunt mai afectate decat barbatii.

Exista multe boli asociate cu enteropatia glutenica:
     - anemia
     - artrita reumatoida
     - lupusul sistemic eritematos
     - dermatite
     - sindromul Down
     - intoleranta la lactoza
     - infertilitate inexplicabila
     - osteoporoza
     - diabet tip I
     - boli ale glandei tiroide

 

TRATAMENT


Enteropatia glutenica nu se poate vindeca, dar poate fi controlata eficient prin schimbarea dietei. Odata ce glutenul este eliminat din alimentatie, inflamatia intestinului subtire se reduce in cateva saptamani. Daca deficientele nutritionale sunt severe, este posibil sa aveti nevoie de suplimente cu vitamine si minerale. Vindecare completa si cresterea vilozitatilor intestinale dureaza intre cateva luni la persoanele tinere si cativa ani la persoanele in varsta. Glutenul trebuie complet eliminat din alimentatie, deoarece chiar si in cantitati mici poate sa produca simptomele caracteristice bolii. Medicul va poate recomanda o intalnire cu un dietetician pentru a stabili o dieta fara gluten.

Alimente permise in dieta:
     - carne proaspata si peste
     - majoritatea lactatelor
     - fructe
     - legume
     - orez
     - cartofi

Alimente nepermise:
     - paine
     - cereale
     - paste
     - prajituri
     - sosuri

 

 
 

Cautare