Hemoroizi Imprimare Email
Hemoroizii sunt constituiti din silatari ale venelor unei parti a regiunii ano-rectale, adesea complicati de inflamatii, tromboza si sangerarae. Aceasta regiune este localizata in vecinatatea zonei de trecere si mucoasa anala. Apar de obicei la varste intre 30 si 60 de ani, mai adesea la barbati. In functie de localizare deosebim hemoroizi interni si externi.


SIMPTOME


Semnele si simptomele hemoroizilor pot include:
     - sangerari nedureroase in timpul defecatiei
     - mancarimi sau iritatii in regiunea anala
     - durere sau disconfort
     - umflaturi in jurul anusului
     - o zona sensibila sau dureroasa in jurul anusului
     - scurgeri de materii fecale


CAUZE


Printre cauzele aparitiei hemoroizilor mentionam obezitatea, la femei sarcina, eforturile prelungite de defecare, tumorile abdominale, anumite boli de ficat care determina o presiune crescuta in vena porta.

Hemoroizii externi apar ca mase purpurii acoperite cu piele, al caror volum creste in momentul scaunului. In afara aparitiei trombozelor, au o consistenta moale su nu sunt durerosi; pot sa dea o senzatie de astupare a anusului.. Uneori sub actiunea unor tensiuni locale (efort in timpul scaunului, mai rar tuse, stranut sau afectiuni de alta natura) cresc brusc in volum. Hemoroizii trombozati se pot rupe, provocand sangerari profunde. Scaunul este dureros. Starea descrisa poate dura cca 5 zile, dupa care incepe absorbtia cheagului si reducerea inflamarii. Hemoroizii externi se pot remite spontan, lasand doar pete de tesut hipertrofiat asimptomatic. Uneori pot da senzatii de mancarime.

Hemoroizii interni sunt de obicei multiplii, purpurii, de forma neregulata, acoperiti de o membrana mucoasa subtire. Sun actiunea unor mici raniri (de exemplu in timpul scaunului) se pot ulcera superficial sau sangereaza. Sangerarea este dealtfel simptomul principal, asociat uneori cu senzatia unei evacuari incomplete a scaunului (hemoroizi mari). De asemenea poate sa apara un prolaps reductibil (dupa scaun); la hemoroizii mai mari sau in faze de acutizare, prolapsul poate sa fie ireductibil si adesea insotit de dureri, tromboza si chiar strangulare. Printre complicatiile curente mentionam eliminarea de mucozitati in scaun si prurit (mancarimi).

DIAGNOSTIC


Medicul poate sa vada daca aveti hemoroizi externi prin simpla observare a zonei. Pentru a detecta hemoroizii interni medicul va va introduce un deget in rect pentru a-i simti.


TRATAMENT


Hemoroizii mici, necomplicati, care sangereaza rar sau deloc, nu necesita tratament deosebit, in afara unor masuri generale simple, care urmaresc evitarea constipatiei, reducerea timpului de defecatie la minim si numai cand apare efectiv senzatia de scaun, spalarea regiunii anale dupa scaun sau tamponarea ei si nu stergerea apasata cu hartie igienica. Administrarea de ulei mineral (parafina) este uneori utila pentru a evita efortul, durerea si eventualele raniri locale, in cazul unui scaun dur.
In plus trebuiesc analizati si controlati factorii care pot declansa crizele hemoroidale, ca obezitatea, tusea cronica, anumite boli de ficat (ciroza). Hemoroizii interni aparuti in timpul sarcinii se remit de obicei spontan dupa nastere.
Trombozele hemoroidale dureroase pot fi tratate prin aplicare externa de caldura sau analgezice. Durerea data de tromboza hemoroizilor externi cedeaza dupa 3, 5 zile, iar inflamatia cedeaza dupa 3, 4 saptamani. In cazul in care durerea nu poate fi suportata, medicul poate recomanda eliminarea cheagului.
Sangerarea acuta se termina de obicei spontan; in caz contrar se pot aplica tratamente locale antihemoragice.
Tratamentul chirurgical nu este in general necesar, cu exceptia unor conditii extreme ca anemia produsa de sangerarile excesive, dureri insuportabile, dimensiuni exagerate ale masei hemoroidale cu prolaps, prurit intolerabil. Hemoroizii se pot forma din nou dupa operatie.
Un alt tratament este sclerozarea prin injectarea de substante care sclerozeaza peretii bolnavi ai venelor. Tratamentul este contraindicat pentru hemoroizii interni, dar poate fi eventual aplicat la unii hemoroizi externi, simpli, fara prolaps, ulcerari sau strangulari.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare