Online

Avem 140 vizitatori online
Emfizemul Imprimare Email
Boala este caracterizata prin cresterea anormala a spatiilor aeriene alveolare, prin diminuarea elsticitatii pulmonare, respectiv scaderea puterii de contractie a alveolelor si prin tulburari consecutive, in ceea ce priveste primenirea cu oxigen alveolar si a sangelui, precum si schimburile de gaze intre aerul aerul atmosferic si sange. In timp, supraintinderea alveolelor, poate determina ruperea sacilor pulmonari, formand un spatiu mai mare. Procesul se desfasoara in modul urmator: in mod normal expirarea se face in doua feluri, activ si pasiv. Atunci cand stati si sunteti linistiti, muschiul diafragma se contracta si pieptul se mareste lasand aerul sa intre. Apoi diafragma se relaxeaza si aerul iese din plamani datorita tesutului elastic al alveolelor care se contracta (involuntar). Pe de alta parte, atunci cand faceti efort, aveti nevoie ca aerul din plamani sa fie mai repede evacuat. In acest caz, muschii pieptului se contracta fortand aerul sa iasa rapid. Daca aveti emfizem, multe din fibrele elastice sunt distruse si trebuie sa evacuati aerul din plamani in mod constient.


SIMPTOME


Toracele bolnavului cu emfizem este in general largit, putin rigid, gatul pare scurt, ochii sunt usor iesiti din orbite. Simptomatologia este variata si necaracteristica. Bolnavul tuseste frecvent, mai ales cand are si bronsita cronica, vorbeste si respira greu chiar la eforturi mici, uneori zgomotos si cu fluieraturi. Alte semne pot fi pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate si oboseala.


CAUZE


Cauzele constituirii emfizemului pot fi: bronsita cronica, poluarea atmosferica, astmul bronsic sever sau cronic, inflamatii provocate de gaze iritante sau fum de tigara, infectiile bacteriene sau virale, bolile in care caile aeriene sunt astupate partial sau temporar, profesiuni in care se face efort respirator (suflatori de sticla, instrumentisti suflatori sau cantareti), deformarile toracice, varsta inaintata, sclerozele pulmonare datorate tubercolozei sau altor boli care distrug parti din plaman, tusitul cronic.


TRATAMENT


Tratamentul se bazeaza mai mult pe combaterea cauzelor si pe profilaxie. El consta in renuntarea la fumat, tratarea corecta a infectiilor respiratorii din primii ani de viata, evitarea factorilor care intra in determinismul bolii. Emfizemul este practic nevindecabil, pentru ca un tesut care si-a pierdut elasticitatea nu si-o mai poate recapata. Se va evita efortul fizic obositor, vor fi urmate reguli de igiena generala, se va face gimnastica respiratorie pe baza unui program stabilit de medic.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare