Cancer de vezica urinara Imprimare Email
Cancerul vezicii urinare este un tip de cancer care apare la vezica urinara. Cancerul incepe de cele mai multe ori de la celulele aflate la interiorul vezicii urinare. Acest tip de cancer afecteaza de cele mai multe ori adultii dar poate sa apara si la tineri. Majoritatea cazurilor de cancer de vezica urinara sunt descoperite intr-un stadiu incipient cand sunt mari sanse de vindecare. Cu toate acestea, fazele incipiente, sunt de asteptat sa reapara. Din acest motiv, persoanele suferinde de cancer la vezica urinara trebuiesc supravegheate multi ani la rand.

SIMPTOME


Semnele si simptome cancerului de vezica urinara includ:
     - urina in sange
     - urinare frecventa
     - urinare dureroasa
     - infectii ale tractului urinar
     - dureri abdominale
     - dureri de spate


CAUZE


Vezica urinara este un organ musculos, in forma de balon, situat in pelvis. Ea stocheaza urina produsa de rinichi in procesul de filtrare a sangelui. Urina trece din rinichi prin 2 tuburi numite uretere pana in vezica si este eliminata prin intermediul altui tub numit uretra.

Cancerul apare atunci cand celulele sanatoase, in loc sa creasca si sa se inmulteasca in mod ordonat, dezvolta mutatii care le fac sa creasca necontrolat si nu mor. Aceste celule formeaza o tumora.

Factorii de risc.
     Fumatul. Fumatul poate creste riscul de cancer de vezica urinara, determinand acumularea in urina a anumitor produse chimice nocive. In timp ce fumati, organismul proceseaza unele din substantele inhalate si apoi le excreta in urina. Aceste substante pot deteriora mucoasa vezicii urinare si poate creste riscul de cancer.
     Expunerea la substante chimice. Rinichii joaca un rol cheie in filtrarea substantelor nocive din fluxul sanguin, substante care ajung in vezica urinara. Produsele chimice legate de cresterea riscului de cancer includ arsenicul si substante chimice folosite la fabricarea de coloranti, cauciuc, piele, produse textile si vopsea.
     Chimioterapia si radioterapia. Tratamentul cu anumite medicamente anticancer creste riscul aparitiei cancerului de vezica urinara. Studii facute pe femei tratate prin radioterapie pentru cancer de col uterin, au aratat o crestere a riscului de cancer de vezica urinara. Acest lucru nu pare valabil pentru barbatii care fac radioterapie pentru cancerul de prostata.
     Inflamatiile cronice ale vezicii urinare. Infectiile urinare cronice sau inflamatiile care se produc prin utilizarea pe termen lung a unui cateter mareste riscul de cancer.
     Antecedentele personale sau familiale.
     Malformatiile congenitale. Rarele malformatii congenitale ale vezicii urinare pot creste riscul de cancer.
     Varsta. Cancerul vezicii urinare apare in general la persoanele in varsta de peste 65 de ani. Persoanele mai tinere de 40 de ani dezvolta rar aceasta boala.
     Rasa. Albii prezinta un risc mai mare decat persoanele de alte rase.
     Sexul. Barbatii sunt mai supusi riscului decat femeile.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare