Boala Peyronie Imprimare Email
Boala Peyronie consta in curbarea anormala a penisului data de o cicatrice a tesutului erectil. Deoarece aceasta cicatrice previne indreptarea penisului, curbarea acestuia este mai evidenta in timpul erectiei. Curbarea poate fi atat de severa incat impiedica penetrarea in timpul actului sexual.
Boala Peyronie este mai frecventa la varsta mijlocie si la barbatii in varsta


SIMPTOME


Simptomele bolii Peyronie pot apare brusc sau insidios. Simptomele cele mai frecvente sunt:
     - o umflatura sau o ingrosare observata de-a lungul penisului, care este mai evidenta cand penisul este flasc
     - un aspect curbat al penisului care este evident cand penisul este erect
     - o erectie dureroasa; unii barbati nu au durere in timpul erectiei dar au sensibilitate la atingerea umflaturii
     - incapacitatea de a mentine o erectie
     - incapacitatea de a penetra in timpul actului sexual.


CAUZE


Cauza boli Peyronie nu este inca bine inteleasa. S-a constatat ca bola este mai frecventa la barbatii care sufera de diabet sau de guta.


DIAGNOSTIC


Boala Peyronie poate fi confirmata de catre un urolog, fara a recurge la analize sau radiografii. Pentru siguranta se poate recurge la anumite teste ca:
     - o radiografie pentru vizualizarea structurilor penisului
     - eco-Dopplerul care foloseste unde sonore pentru monitorizarea proprietatilor fluxului sanguin; pentru medic este foarte important daca fluxul sanguin ajunge si in portiunea distala a penisului sau este intrerupt sau scazut in timpul erectiei.


TRATAMENT


De obicei tratamentul nu este necesar decat in cazul in care produce durere sau interfereaza cu functiile sexuale. Boala Peyronie se vindeca fara tratament  in 20% din cazuri. Majoritatea barbatilor raman activi sexual. Cuplurile trebuie consiliate si sa mentina o viata sexuala activa. Desi nu exista un tratament standard pentru boala Peyronie, unele medicamente precum verapamilul, aminobenzoatul de potasiu, colchicina sau steroizii injectabili si vitamina E, pot ajuta la calmarea durerii si imbunatatirea functiei sexuale. Totusi folosirea tratamentului medicamentos a avut succes limitat si nici un medicament nu are specificitate pentru aceasta boala.
Tratamentul chirurgical este luat in considerare in cazul barbatilor care au dureri severe si curbare radicala a penisului sau disfunctii sexuale legate de boala Peyronie. Optiunile chirurgicale includ scoaterea cicatricii sau scurtarea portiunii neafectate a penisului (plicatie). In unele cazuri utilizarea unei proteze peniene poate fi folosita la mentinerea erectiei in timpul actului sexual.
 
 

Cautare