Bronsita Imprimare Email
Bronsita este o boala respiratorie in care mucoasa cailor respiratorii se inflameaza. Datorita faptului ca membrana se umfla si se ingroasa, caile respiratorii se ingusteaza sau se blocheaza, ceea ce cauzeaza tuse insotita de flegma si insuficienta respiratorie. Boala are doua forme: acuta (dureaza mai putin de 6 saptamani) si cronica (persista doua pana la trei luni in fiecare an, timp de doi ani). Bronsita acuta este responsabila pentru tusea si producerea de flegma care insotesc anumite infectii ale cailor respiratorii. Daca sunteti intr-o stare de sanatate buna, mucoasa va reveni la normal dupa ce infectia initiala a trecut. Bronsita cronica este o boala grava care necesita tratament medical. Daca sunteti fumator si va imbolnaviti de bronsita acuta, va va fi mult mai greu sa va recuperati. Chiar si un singur "fum de tigara" poate provoca paralizia temporara a cililor pulmonari, care sunt responsabili pentru "perierea" iritantilor, a prafului si excesului de mucus. Daca veti continua sa fumati, aveti posibilitatea de a deteriora acesti cili si de a-i face sa nu mai functioneze corect, crescand astfel sansele de a dezvolta o bronsita cronica.
Bronsita acuta este foarte frecventa atat in randul copiilor cat si in randul adultilor. De cele mai multe ori boala poate fi tratata eficient fara asistenta medicala profesionista. Cu toate acestea, daca aveti simptome severe sau persistente, sau daca tusiti cu sange, adresati-va medicului. Daca suferiti de bronsita cronica, prezentati riscul de a dezvolta anumite probleme cardiovasculare sau alte boli pulmonare mai grave si de aceea trebuie sa fiti monitorizat de un medic.


SIMPTOME


Simptomele bronsitei includ:
     - tuse frecventa care produce mucus
     - lipsa de energie
     - respiratie suieratoare
     - febra


CAUZE


Bronsita acuta este in general cauzata de infectii pulmonare; aproximativ 90% dintre infectii sunt de natura virala si 10% sunt de natura bacteriana. Bronsitele cronice pot fi cauzate de catre unul sau mai multi factori. Atacurile repetate de bronsita acuta, care slabesc si irita caile respiratorii pot duce in timp la bronsite cronice. Poluarea industriala este un alt inculpat. Bronsitele cronice sunt mai frecvente la mineri, la persoanele care manipuleaza cereale, la siderurgisti si alte persoane care sunt expuse continuu la praf. Dar cea mai importanta cauza este fumatul pe termen lung, care irita bronhiile si le face sa produca mai mult mucus. Simptomele bronsitei cronice sunt inrautatite de concentratiile mari de dioxid de sulf sau alti poluanti atmosferici.


TRATAMENT


Daca aveti bronsita ar trebui sa faceti urmatoarele:
     - beti lichide cat mai des, in afara cazului in care medicul a restrictionat consumul de lichide
     - odihniti-va
     - renuntati la fumat
     - luati aspirina pentru a reduce durerile (daca faceti tratament cu alte medicamente intrebati mai intai medicul; copiii NU trebuie sa ia aspirina)
     - urmati instructiunile medicului dvs cu privire la modalitatea de a reduce cantitatea de mucus
Daca aveti o tuse uscata sau produceti putin mucus, medicul va poate prescrie medicamente care sa suprime tusea. De asemenea medicul va poate prescrie un expectorant care sa ajute la eliminarea mucusului sau medicamente bronhodilatatoare. Pentru ca majoritatea bronsitelor sunt provocate de virusuri, antibioticele sunt inutile. Exceptie fac cazurile in care bronsita esta cauzata de bacterii.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare