Atacurile de panica (tulburari legate de panica) Imprimare Email

DESCRIERE


Un atac de panica se caracterizeaza prin episoade neasteptate si repetate de teama intensa sau anxietate.
Dupa ce o persoana a avut un atac de panica, de exemplu intr-un magazin aglomerat, sau intr-un lift el poate dezvolta temeri irationale denumite fobii si va evita locurile sau situatiile respective. In cele din urma, pacientul va ajunge la ideea ca prezenta lui in locul sau situatia respectiva este cauza declansarii atacului de panica. Acest lucru poate duce la situatia in care persoana va refuza sa mai iasa din casa. Aceasta tulburare se numeste agorafobie. Astfel exista doua tipuri de atacuri de panica: atacuri de panica cu agorafobie sau fara agorafobie. Ca si alte boli majore, atacurile de panica pot avea un impact major asupra unei persoane daca aceasta nu primeste tratament eficace.
Atacurile de panica la copii pot avea ca rezultat scaderea notelor la scoala, evitarea scolii, indepartarea de parinti, depresia, ganduri suicidale.


SEMNE SI SIMPTOME


Simptomele unui atav de panica pot debuta brusc si fara nici un motiv aparent. Acestea pot include:
     - palpitatii
     - dureri de piept
     - deranjament la stomac
     - ameteli, greata
     - dificultati de respiratie
     - amorteala sau furnicaturi in maini
     - frisoane
     - senzatia de visare
     - teroare; senzatia ca ceva ingrozitor este pe cale sa se produca si nu ai nici o putere pentru a preveni acel lucru
     - nevoia de scapa
     - teama de a pierde controlul si de a face ceva jenant
     - frica de moarte

Un atac de panica dureaza de obicei cateva minute si este una din cele mai suparatoare boli pe care le poate experimenta o persoana. Simptomele pot mima un infarct miocardic. De obicei o persoana care a avut un atac de panica va avea si altele. O persoana care are atacuri de panica repetate sau sufera de o anxietate severa ca va avea alt atac inseamna ca sufera de tulburari de panica. Anumite boli pot avea ca simptom atacul de panica. Unele din aceste boli sunt: stresul post traumatic, schizofrenia, abuzul de droguri sau medicamente. Atacurile de panica pot sa se produca si in timpul noptii (atacuri de panica nocturne). Intre 40 si 70% dintre persoanele care au aatacuri de panica ziua, vor avea si noaptea. Persoanele care au atacuri de panica nocturne, se trezesc brusc din somn intr-o stare de anxietate fara o cauza aparenta sipot avea toate simptomele unui atac de panica.


CAUZE


Conform unei teorii sistemul de alarma al organismului (care permite unei persoane sa raspunda unei amenintari) se declanseaza fara a fi necesar. Oamenii de stiinta nu stiu de ce se intampla acest lucru sau de ce unele persoane sunt mai sensibile decat altele. Se pare ca factorul genetic joaca un rol important. Adesea, primul atac este declansat de boli fizice, un stres major sau de anumite medicamente care cresc activitatea in acea parte a creierului implicata in reactiile de frica. La femei a fost observata o crestere a frecventei atacurilor de panica in timpul sarcinii.


TRATAMENT


Datorita cercetarilor in domeniu, exista o varietate de tratamente disponibile pentru controlul bolii, inclusiv medicamente si forme specifice de psihoterapie. Psihoterapia este cel putin la fel de importanta ca medicamentele in tratamentul bolii. Cercetarile arata ca psihoterapia singura sau in combinatie cu medicamentele este mai eficienta decat medicamentele singure. Aceasta terapie consta in a-i ajuta pe cei cu tulburari de panica sa identifice si sa elimine gandurile si comportamentele irationale. Deoarece cofeina, alcoolul si drogurile pot agrava atacurile de panica se recomanda renuntarea la ele. In plus, persoanele cu tulburari de panica pot avea nevoie de tratament pentru alte probleme emotionale. Depresia este de multe ori asociata cu atacurile de panica, precum si abuzul de alcool sau droguri. Cercetari recente sugereaza ca tentativele de suicid sunt mai frecvente la persoanele cu tulburari de panica.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare