Aparatul genital masculin Imprimare Email
Aparatul genital masculin

La barbat, organele de reproducere toate sunt, in principal externe. Rolul lor in sexualitate este atat evident, incat aproape uitam ca anatomia lor raspunde in primul rand exigentilor reproducerii si perpetuarii speciei.
Aparat reproducator masculinAparatul genital masculin cuprinde glande sexuale sau testicule, care produc spermatozoizi destinati fecundarii ovulelor feminine, cai genitale, care permit transportarea lor si care sunt insotite se organe anexe, ca si un organ copulator, penisul.
Situate la fat in abdomen, testiculele coboara in pungi externe – bursele – inainte de nastere sau la putin timp dupa. Aceste doua mici glande ovoide cantaresc 20 de grame. Ele cuprind 200-300 de mici lobi conici, lobulii, separati de pereti subtiri. Fiecare lobul contine mici insule de celule – celulele lui Leybdig – care produc un hormon masculin, testosteronul. Celulele produc acest hormon din timpul vietii intrauterine, apoi isi intrerup activitatea pana la pubertate,. in aceasta perioada, reluarea productiei hormonale induce aparitia caracterelor sexuale masculine secundare (pilozitate, musculatura, timbrul vocii, libido).
Testosteronul guverneaza, de asemenea . geneza spermatozoizilor. Acestia sunt elaborati in tubii seminiferi, canale foarte fine prezente in numar mare in testicule. Fiecare tub este inconjurat de o teaca tapetata de celule contractile, celulele lui Sertoli. Celulele sexuale se ascund intre celulele lui Sertoli. Ele sunt produse la periferia tubului seminifer, in stare imatura. impinse de contractiile celulelor lui Sertoli, migreaza prin peretele tubului spre lumenul central maturizandu-se progresiv. La finalul acestui proces, care este continuu si se reinnoieste neincetat, spermatozoizii sunt eliberati in cavitatea tubului.
Tubii seminiferi converg pentru a forma o retea de mici conducte sinuoase care colecteaza spermatozoizi. De aici pleaca 10 pana la 12 canale care ajung la canalul colector unic, adapostit intr-un mic organ alungit de marimea testiculului: epididimul. Aici sunt stocati spermatozoizii.
Supa ce raman un timp in epididim, spermatozoizii trec intr-un alt conduct: canalul deferent. Lung de 40cm, acesta se termina printr-o umflatura, la nivelul careia primeste secretiile unei mici vezicule seminale. El se continua apoi prin canalul ejaculator, care se deschide in uretra. Ansamblul conductului format de canalul epididimului, canalul deferent si cel ejaculator este denumit si spermiduct.
La barbat aparatul genital si cel urinar sunt asociate. De fapt uretra este un conduct care colecteaza urina in vezica si o evacueaza la exterior. Ea traverseaza prostata, o glanda mica in forma de castana. in momentul ejacularii, reflex provocat de stimularea sexuala. Canalul ejaculator deverseaza in uretra un lichid seminal in care se afla spermatozoizi. Prostata secreta un lichid acid care contine zinc, acid citric si albumina si care se amesteca cu lichidul seminal pentru a forma sperma.
Uretra se prelungeste pe aproximativ 8 cm in penis pentru a se deschide la extremitatea glandului. Este inserata in tesut spongios si incadrata de doua tuburi laterale denumite corpi cavernosi. Proprietatile corpilor cavernosi confera penisului proprietati de erectie. Acest mecanism de origine vasculara are loc sub controlul nervos, in general in cursul stimularii sexuale. Arterele penisului se dilata si sangele aflueaza in corpul cavernos, care se umfla si se intareste.
intreruperea erectiei se poate produce cand stimularea inceteaza sau dupa ejaculare.
in cele doua cazuri, sangele reflueaza si se reintoarce in circulatia generala.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare