Online

Avem 211 vizitatori online
Aparatul genital feminin Imprimare Email
Aparatul genital feminin


Aparatul genital feminin permite maternitatea, deoarece adaposteste viata in devenire. El cuprinde ovarele, care produc ovulele, ca si caile genitale, adica trompele uterine, uterul si vaginul. Aceste organe sunt localizate foarte jos in bazin, sub intestine. Sub control hormonal, aspectul si functionarea aparatului genital se modifica de-a lungul vietii. intre pubertate si menopauza, modificarile corpului au loc in ritmul ciclului menstrual, care se manifesta prin aparitia de menstruatii la aproximativ 28 de zile.
Aparat genital femininAdaposteste in abdomen de o parte si de alta a uterului, doua glande mici, ovarele, guverneaza fecunditatea femeii. Rolul principal este de a asigura dezvoltarea si expulzarea ovulelor. Ele regleaza, de asemenea, derularea ciclului menstrual si sarcina, producand hormonii sexuali feminini.
Ovarele, care nu masoara mai mult de 2.5-4cm, sunt fixate de peretele bazinului prin mai multe ligamente. Netede si de consistenta moale la tanara fata, ele se rigidizeaza si au un aspect sidefat si ridat la femeie. Sunt constituite din doua straturi: in centrul ovarului, zona medulara , formata dintr-un tesut conjunctiv bogat vascularizat; ea este inconjurata de un invelis exterior gros, care ocupa doua treimi din glanda. Aceasta aer multiple alveole, foliculi, in care se maturizeaza ovulele.
i n fiecare luna, un folicul eclateaza si elibereaza, intai dintr-unul, apoi din celalalt ovar, un ovul ajuns la maturitate; va fi transportat pana in uter prin una din trompele uterine. Denumite de asemenea trompele lui Fallope, acestea sunt dotate cu un mare pavilion cu margini franjurate, plasta intre ovare, care se continua printr-un conduct stramt si lung de 10 cm. Ovulul colectat la nivelul pavilionului este antrenat de contractiile muschilor netezi care constituie peretele trompelor. El ajunge la uter, organ cavitar in forma de palnie, de lungimea de 6-8cm.
Partea superioara a uterului adaposteste cavitatea uterina, care primeste oul fecundat. in partea de jos se termina tubul printr-un tub ingust care iese in vagin colul uterin. La majoritatea femeilor, uterul este aproape orizontal. Trei perechi de ligamente il leaga de abdomen.
Peretele uterin, este foarte gros, este constituit dintr-o tunica de muschi netezi. Deosebit de extensibil, acest perete se deformeaza, fara a se rupe, in timpul sarcinii. Fata interna este tapetata cu o mucoasa bogata in glande si vase sanguine, ce constituie endometrul. Dupa pubertate, in fiecare luna, endometrul creste in grosime in timp ce uterul se pregateste sa primeasca un ou. in absenta fecundarii, stratul superficial, al endometrului se desprinde in final si este evacuat in momentul menstruatiei.
Mucoasa colului uterin secreta glera cervicala, substanta vascoasa care obtureaza orificiul sau extern. Este un mediu de supravietuire pentru spermatozoizii care ajung la el dupa ce trec prin vagin. Acesta primeste penisul in timpul actului sexual si sperma dupa ejaculare. Intervine deci in acelasi timp in sexualitate ti in functie de reproducere.
Vaginul are un perete suplu, acoperit pe fata sa interna de o mucoasa fina.
Avand o profunzime de 7-10 cm, el formeaza un fund de sac imprejurul colului uterin. La cealalta extremitate, vulva regrupeaza partea externa a organelor genitale ale femeii. La femeia virgina, o membrana fina, himenul, separa vaginul de vulva. El este rupt la primele raporturi sexuale.
Deschiderea vulvei este o fanta care se intinde de la muntele lui Venus la anus. Vulva este marginita de doua pliuri ale mucoasei interne, buzele mici, care sunt partial acoperite de buzele mari. Anterior, buzele mici se unesc pentru forma capusonul clitorisului. in timpul raporturilor sexuale, doua perechi de glande secreta un lichid care lubrifiaza interiorul vulvei. Buzele mici si cele mari se umfla, ca si clitorisul, care este un mic organ erectil. in fine, in timpul nasterii, vulva trebuie sa se destinda pentru a lasa sa treaca fatul.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare