Alergia alimentara Imprimare Email
Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate, care apare dupa consumul unor anumite alimente la care o persoana este sensibila.
 

 DESCRIERE


Alergia alimentara se manifesta foarte variat ca simptomatologie. Cele mai frecvente simptome sunt: greturi, voma, diaree, dureri abdominale, flatulenta, urticarie, dermatita atopica, paloare, eritem, rinita alergica, astm bronsic si bronhospasm, tuse, otite. Dintre simptomele mai rare amintim: rinita alergica, astm bronsic si bronhospasm, tuse, otite, eruptii de contact, hiperkineze, sindrom de fatigabilitate. migrena, sincope, cefalee

Procesul complex de digestie afecteaza timpul, locul, si simptomele particulare ale unei reactii alergice la mancare. Toate simptomele alergiei alimentare se manifesta intr-o perioada de la cateva momente de la ingestie pana la o ora de la aceasta

Alimentele care produc cel mai frecvent alergii alimentare sunt : laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata, cafeaua.

Factorii de risc sunt: antecedentele familiale sau prezenta altor stari alergice precum astmul bronsic sau urticaria

Cand bolnavul este convins ca un simptom de acest fel a aparut ca rezultat la un aliment, trebuie sa consulte medicul si sa obtina dovada convingatoare a acestei relatii de cauzalitate. Prin teste imunologice, precum si prin alte criterii obiective, medicul poate stabili daca simptomatologia respectiva este determinata de alimentul incriminat printr-un mecanism alergic. -In practica se folosesc testele de provocare. Aceste teste de provocare constau in suprimarea din alimentatia persoanei respective a alimentului incriminat timp de doua saptamani si apoi de reintroducerea lui in cantitate mica doar sub supraveghere medicala. Daca in primele 24 de ore nu apare nici un simptom, sub supravegherea medicului se readministreaza acelasi aliment in cantitate mai mare. Testul este considerat pozitiv cand se pot reproduce simptomele initiale cu care bolnavul s-a prezentat la doctor. Aparitia diferitelor simptome postalimentare sunt de tip imediat, intermediar si intarziat. Cele de tip imediat apar in prima ora de la readministrarea alimentului, cele de tip intermediar in urmatoarele ore iar cele de tip intarziat apar in urmatoarele cateva zile. La aceasta clasificare a reactiilor postalimentare a contribuit aplicarea testelor imunologice.

Totalitatea datelor culese de medic la examenul clinic il ajuta sa construiasca un diagnostic preliminar si il orienteaza spre examenele de laborator, sugerandu-i directia testelor cutanate necesare pentru confirmarea etiologiei afectiunii pacientului investigat. Fara aceasta prima etapa a examinarii clinice, calitatea diagnosticului are de suferit mult. A doua etapa , urmareste sa obiectiveze starea alergica a pacientului, si anume originea alergica a manifestarii sale clinice. In aceasta etapa, se va cerceta prin mijloace de laborator, modificarile care atesta implicarea mecanismului alergiei. Cele mai cunoscute examene sunt: cercetarea eozinofiliei din sange, secretii, tesuturi; determinarea Ig E totale serice; Acestea sunt totusi niste teste orientative si nicidecum categoric semnificative pentru o manifestare alergica, tocmai pentru ca survin si in alte manifestari nealergice (parazitoze intestinale, unele forme de neolpasm, unele infectii, dupa administrarea unor medicamente). Etapa a treia si cea mai importanta a investigatiei alergologice, face apel la teste care confera certitudine identificarii agentului cauzal.

Aceasta etapa este laborioasa si pentru medic si pentru pacient, iar durata testarilor este in functie de complexitatea cazului. Testarile se fac in vivo, si in vitro. Testarile in vivo, inseamna ca se fac la pacientii in cauza, iar testarile in vitro, inseamna ca se fac in serul recoltat de la acest pacient. In general, sunt preferate testarile in vitro, pentru ca nu sunt nocive pentru pacient si pentru ca economisesc timpul de explorare, chiar daca sunt mai scumpe si necesita aparatura moderna, care nu se afla la indemana oricarei unitati medicale. Testele in vivo, si anume testele cutanate pot fi practicate in majoritatea unitatilor medicale si pot da indicatii foarte utile care sa confere valoare de certitudine diagnosticului, dar necesita supraveghere medicala pe timpul efectuarii lor.
 

RECOMANDARI


Evitarea alimentului care provoaca alergia
Persoanele cu rectii alergice grave trebuie sa poarte asupra lor medicamentul prescris in caz de urgenta
Pacientul trebuie consultat de un dietician; el trebuie sa cunoasca ce alimente trebuie evitate, pe cât timp etc.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare