Atacul de cord (infarctul miocardic) Imprimare Email

Un atac de cord (de asemenea cunoscut ca infarct miocardic) reprezinta moartea muschiului inimii din cauza blocarii unei artere coronare de catre un cheag de sange.

 

DESCRIERE

Arterele coronare sunt vasele care iriga muschiul inimii cu sange. Leziunile muschiului cardiac cauzeaza dureri de piept si senzatia de apasare. Daca fluxul de sange nu este restabilit in termen de 20 pana la 40 de minute, leziunile muschiului cardiac devin ireversibile. Musculatura continua sa moara timp de sase pana la opt ore, dupa acest timp infarctul devenind complet.

 

SEMNE SI SIMPTOME

Desi durerea toracica sau presiunea este cel mai comun simptom al unui atac de cord, victimele pot experimenta o varietate de simptome.
     - durere a mandibulei, durere a maxilarului, durere de dinti, dureri de cap
     - dificultati de respiratie
     - greata, varsaturi, disconfort epigastric
     - transpiratie
     - indigestie sau durere de burta
     - durere de brat (mai frecventa in bratul stang, dar poate sa apara si la bratul drept)
     - dureri usoare de spate
     - indispozitie generala
     - nici un fel de simptom (aproximativ un sfert din toate atacurile de cord se produc fara nici un simptom; infarcturile fara simptome sunt frecvente pacientilor care sufera de diabet zaharat).In cazul unor simptome care sugereaza un atac de cord, trebuie consultat imediat medicul. Diagnosticul precoce si inceperea tratamentului salveaza vieti.

 

CAUZE


Ateroscleroza

Ateroscleroza este un proces treptat prin care colesterolul se depune pe peretii arterelor. Colesterolul poate cauza intarirea peretilor arterelor si ingustarea diametrului acestora. Arterele ingustate de ateroscleroza nu pot livra suficient sange pentru a mentine functionarea normala a diferitelor organe si parti ale corpului. Ateroscleroza poate debuta in timpul adolescentei dar simptomele si problemele de sanatate apar mai tarziu, atunci cand ingustarea devine severa. Fumatul, hipertensiunea arteriala, cresterea colesterolului si diabetul zaharat pot accelera ateroscleroza si pot conduce la instalarea simptomelor mai devreme. Ateroscleroza coronariana se refera la ateroscleroza care provoaca ingustarea arterelor coronare. Bolile cauzate de reducerea cantitatii de sange catre muschiul cardiac sunt numite boli coronariene. Bolile cardiace coronariene includ: infarctul miocardic, angina, insuficienta cardiaca. Ocazional, din suprafata depunerii de colesterol se poate rupe o bucata si se formeaza un cheag de sange care poate bloca artera coronara. Cauza rupturii si a formarii cheagului de sange nu este inca pe deplin cunoscuta, dar fumatul, nivelul mare de colesterol, nivelul mare de adrenalina, tensiunea ridicata sau anumite forte mecanice sau biochimice sunt factori care contribuie.
Cu toate ca un atac de cord poate sa se produca oricand, mai multe atacuri se produc intre orele 4:00 si 10:00 din cauza nivelului mare de adrenalina eliberata in sange in timpul diminetii. Aproximativ 50% din pacientii care sufera infarct miocardic au anumite simptome de avertizare cum ar fi angina de repaus, dar aceste simptome pot fi usoare.

 

 

 

COMPLICATII


Insuficienta cardiaca

In cazul in care o mare parte din muschiul inimii moare, abilitatea inimii de a pompa sange pentru restul corpului este diminuata iar acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca. Organismul retine lichide si organele precum rinichii incep sa cedeze.

Fibrilatia ventriculara

Leziunile miocardului pot duce la fibrilatie ventriculara. Fibrilatia ventriculara se intampla cand semnalele electrice normale si regulate trimise miocardului sunt inlocuite cu semnale electrice haotice care produc oprirea activitatii inimii si la imposibilitatea oxigenarii creierului. In cazul in care fluxul de sange catre creier nu este restabilit in 5 minute, leziunile cerebrale sunt permanente. Cele mai multe decese ale atacurilor de cord sunt cauzate de fibrilatia ventriculara care se produce inainte ca pacientul sa ajunga la medic. Cei care ajung la medic au prognostic bun. Sansele de supravietuire cu metodele moderne de tratament sunt de peste 90%. Decesele cauzate de fibrilatia ventriculara pot fi evitate prin resuscitare cardiaca daca aceasta este inceputa la mai putin de 5 minute de la inceperea fibrilatiei.

 

DIAGNOSTIC


Electrocardiograma este o inregistrare a activitatii electrice a inimii. Anomaliile in activitatea electrica apar la pacientii cu infarct miocardic si prin electrocardiograma se pot identifica zonele private de oxigen sau zonele in care muschiul a murit. La pacientii cu simptome tipice de atac de cord electrocardiograma este edificatoare si diagnosticul se poate pune cu certitudine. La persoanele cu simptome atipice si care prezinta modificari mai vechi ale electrocardiogramei, diagnosticul este mai putin sigur. La acesti pacienti diagnosticul se face mai tarziu prin detectarea anumitor enzime cardiace crescute in sange.

Analizele de sange. Enzimele cardiace sunt proteine eliberate in sange de moartea muschiului inimii. Aceste enzime apar in sange la cateva ore de la debutul unui atac de cord. Analizele de sange sunt utile nu numai pentru stabilirea diagnosticului ci si pentru a determina marimea infarctului.

 

TRATAMENT


Tratamentul infarctului miocardic acut este un tratament de urgenta, cat mai rapid din momentul debutului, cu scopul reducerii zonei de necroza miocardica si a prevenirii complicatiilor. Cantitatea de muschi care moare din lipsa de sange poate fi redusa prin dizolvarea cheagurilor din arterele coronare si restabilirea circulatiei sangelui.

La debutul durerii, daca aveti deja acest medicament in tratamentul dumneavoastra, puneti o tableta de NITROGLICERINA sub limba la inceperea simptomelor. Daca durerea nu dispare, mai puteti lua inca 2 tablete la interval de 5 minute.Daca simptomele nu au disparut dupa 15 minute, chemati imediat salvarea!

Atentie! Nu luati Nitroglicerina daca nu v-a fost prescrisa de medicul dumneavoastra (exista boli care pot fi agravate de luarea acestui medicament!).

La spital, la departamentul de urgenta se precizeaza diagnosticul prin examenul clinic si electrocardiograma apoi pacientul este transportat in unitatea de supraveghere coronariana unde se incepe monitorizarea si tratamentul specific al infarctului de miocard acut ce consta in :
     - linie venoasa
     - monitorizarea continua a pacientului (tensiune arteriala, electrocardiograma, stare generala)
     - recoltarea analizelor de urgenta
     - oxigenoterapie
     - nitroglicerina sublingual si perfuzie intravenoasa
     - analgezice (algocalmin, mialgin)
     - aspirina (250 mg), heparina
     - tratament fibrinolitic (in cazul in care pacientul se prezinta la spital la mai putin de 12 ore de la debutul infarctului de miocard acut) cu streptokinaza, actylise. Aceste medicamente dizolva cheagurile de sange si restabilesc fluxul normal de sange prin arterele coronare. Marimea zonei din muschiul inimii care a suferit infarctul poate fi scazuta daca fluxul este restabilit foarte devreme. Dar timpul este de o importanta majora ! Daca apar intarzieri, beneficiul metodei este scazut.
     - alte variantele de tratament pentru redeschiderea arterei coronare implicate in infarctul miocardic acut pot fi : angioplastie cooronariana a arterei implicate in infarctul de miocard sau tratament chirurgical (by-pass aorto-coronarian - in situatii speciale).

 

 

     - se continua tratamentul cu heparina, betablocante (de ex. metoprolol) si alte medicamente care imbunatatesc functia inimii, in functie de situatia pacientului
     - tratamentul anxietatii (frecventa la pacientii cu infarct miocardic acut in primele 24-48 ore): diazepam, oxazepam, hidroxizinTratamentul medical nu este identic la toti pacientii care se prezinta cu infarct de miocard, el este nuantat in functie de starea clinica a pacientului, de localizarea infarctului de miocard, de aparitia sau nu a complicatiilor.

In mod obisnuit, pacientul ramane 24-48 ore in unitatea de coronarieni (in cazurile necomplicate) si ulterior este transferat in esalonul 2 - saloanele de urmarire postinfarct miocardic.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare