Tendinita patelara Imprimare Email
Tendinita patelara este o leziune care afecteaza tendonul dintre rotula si tibie. Afectiunea este mai frecventa in cazul persoanelor care practica sporturi ce implica sarituri frecvente. (baschet, fotbal, volei). Din aceast cauza boala de mai numeste "genunchiul saritorului". Cu toate acestea, boala poate afecta orice persoana


SIMPTOMEDurerea este primul simptom al tendinitei patelare. Durerea este de obicei localizata in zona cuprinsa intre rotula si zona de inserare a tendonului pe tibie. In timpul activitatilor fizice, durerea poate fi ascutita, in special cand alergati sau sariti. Durerea de genunchi poate sa:
     - fie prezenta numai la inceputul activitatii fizice sau numai dupa un efort intens
     - creasca pe masura ce cresteti intensitatea activitatii fizice
     - progreseze si sa fie prezenta inainte, in timpul sau dupa efortul fizic
     - faca urcatul si coboratul scarilor foarte dificil
     - fie o durere constanta si sa faca dificil dormitul noaptea


CAUZE


Tendinita patelara este o afectiune frecventa. Ea apare atunci cand tendonul patelar este suprasolicitat. Suprasolicitarea determina mici rupturi ale tendonului pe care corpul incearca sa le videce. Pe masura ce rupturile devin prea numeroase, organismul nu poate face fata sa le vindece si inflamarea tendonului se inrautateste. Cauzele afectiunii pot fi:
     Activitatea fizica intensa si frecventa. Sariturile repetate sunt cea mai frecventa cauza a tendinitei patelare.
     Obezitatea. Obezitatea mareste stresul asupra tendonului.
     Alinierea defectuoasa a oaselor piciorului.
     Afectiuni ale rotulei. Rotula dvs poate fi mai sus in articulatia genunchiului fata de pozitia normala, ceea ce determina tensiune suplimentara in tendon
     Dezechilibru muscular. Este posibil ca anumiti muschi ai piciorului sa fie mai puternici decat altii si sa "traga" mai tare de tendonul patelar. Aceasta "tragere" inegala poate cauza tendinita.

 

TRATAMENT


Tratamentul tendinitei patelare are rolul de a reduce durerea si inflamatia. De multe ori tratamentul la domiciliu, care include odihna, gheata si medicamente analgezice, este suficient. Tratamentul mai poate include:

      Injectii corticosteroide.
Acestea se aplica in jurul tendonului. Totusi, exista niste riscuri asociate acestui tip de tratament. Injectiile repetate pot slabi tendonul, crescand riscul ruperii acestuia. De asemenea, medicamentele corticosteroide nu trebuie injectate direct in tendon, deoarece astfel pot contribui la ruperea tendonului. Ca alternativa la injectii, o solutie corticosteroida poate fi aplicata pe zona dureroasa si absorbita prin piele utilizand un curent electric usor printr-o procedura numita iontoforeza.
      Terapie fizica. Pentru a intari capacitatea tendonului de a absorbi socurile, se pot face anumite exercitii fizice.
     Interventia chirurgicala. In functie de gravitatea rupturii de tendon, se poate aplica o procedura chirurgicala pentru a reduce durerea si a repara tendonul.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare