Scleroderma limitata Imprimare Email
Scleroderma limitata (sindromul CREST), este o boala care afecteaza tesutul conectiv. Tesutul conectiv se gaseste in afara celulelor, da forma si asigura suportul pentru organele si tesuturile corpului.


SIMPTOME


Exista doua forme ale bolii: sistemica si localizata. Scleroderma sistemica este o afectiune care duce la ingrosarea si intarirea pielii. In cazul sclerodermei localizate, leziunile sunt localizate la piele si la tesutul de sub ea. Scleroderma sistemica va afecta si vasele de sange si organele interne. Scleroderma sistemica are la randul ei doua forme:
     Scleroderma difuza. Aceasta forma a bolii este caracterizata de intarirea pielii la extremitati si la trunchi. Pot sa apara complicatii la esofag, intestine, plamani, inima si rinichi.
     Scleroderma limitata. Aceasta forma afecteaza de obicei numai piele de pe brate, picioare, gat si fata. Evolutia acestei forme este mai inceata decat cea a sclerodermei difuze.

Semnele si simptomele sclerodermei limitate.
     Calcinoza. Mici depozite de calciu apar sub piele, mai ales in zona cotului, a genunchiului si a degetelor. (pot sa apara si in alte parti ale corpului)
     Fenomenul Raynaud. Se caracterizeaza prin amorteala, durere si schimbari ale culorii degetelor.
     Disfunctii esofagiene. Functionarea defectuoasa a muschilor esofagieni poate duce la dificultatea de a inghiti precum si la patrunderea in esofag a acizilor din stomac.
     Intarirea pielii. Intarirea si ingrosarea pielii este semnul distinctiv al bolii
     Dilatarea vaselor de sange de sub suprafata pielii, care dau astfel impresia unor pete rosii.


CAUZE


In cazul persoanelor care sufera de scleroderma limitata, isstemul imunitar stimuleaza producerea in exces a colagenului. In mod normal acesta este folosit pentru a ajuta la vindecarea ranilor, dar in acest caz el este produs chiar cand nu este nevoie de el. Se formeaza astfel tesuturi care inconjoara celulele epiteliale, vasele de sange si in unele cazuri organele. Desi raspunsul anormal al sistemului imunitar pare sa fie cea mai importanta cauza a bolii, se pare ca si urmatorii factori joaca un rol important:
     - mostenirea genetica
     - sarcina (celulele care trec de la fat la mama, pot pacali sistemul imunitar al mamei)
     - hormonii (femeile sunt mai expuse riscului, din cauza estrogenului)
     - factorii de mediu
 
 

Cautare