Polipii colonici Imprimare Email
Polipii colonici sunt o aglomerare de celule care se formeaza de-a lungul colonului. Desi in general nu sunt maligni, in timp pot deveni cancerosi. Exista riscul sa dezvoltati polipi colonici daca aveti varsta mai
mare de 50 de ani, sunteti supraponderali, fumati, consumati alimente bogate in grasimi sau cu continut scazut in fibre sau aveti in familie cazuri de polipi colonici sau cancer de colon.
Desi au diverse simptome, polipii colonici mici nu va provoaca probleme, de aceea se recomanda examen medical regulat. Polipii colonici diagnosticati in stadiu incipient pot fi eliminati complet si fara riscuri.


SIMPTOME


Polipii colonici pot varia in dimensiune de la o boaba de mazare pana la o minge de golf. Simptomele polipilor colonici includ:
    
     - Sangerare rectala sau la scaun. Aceasta poate fi un simptom si al altor boli, cum ar fi hemoroizi sau fisuri anale.
     - Constipatie sau diaree.
     - Durere. Un polip colonic mare poate bloca partial colonul, ducand la durere abdominala, greata, voma si constipatie severa.


CAUZE


Tractul digestiv se intinde de la gura pana la anus. Pe masura ce mancarea circula pe acest traseu, substantele nutritive sunt prelucrate si absorbite de organism pentru a crea celule si a produce energie.
Ultima componenta a tractului digestiv este intestinul mare. Colonul este situat mai sus de intestinul mare, iar mai jos este pozitionat rectul. Principala functie a colonului este sa absoarba apa, sarea si alte minerale
din continutul sau. Rectul retine substantele nefolositoare pana acestea sunt eliminate din organism.
Majoritatea polipilor nu sunt de natura canceroasa. Totusi, ca orice tip de cancer, ei se formeaza din inmultirea anormala a celulelor. Celulele cresc si se inmultesc intr-un proces ordonat, controlat de doua grupe de gene. Mutatiile produse in aceste gene determina celulele sa se inmulteasca chiar si atunci cand corpul nu are nevoie de noi celule. Aceasta inmultire neregulata a celulelor determina formarea polipilor in colon si rect, iar in timp acestia pot deveni maligni.
Polipii pot fi de diverse dimensiuni si forme, mici sau mari, plati sau de forma unei ciuperci. De obicei, la cei mari exista riscul sa devina maligni. Exista trei tipuri de polipi colonici:
     - Polipii adenomatosi. Acestia au dimensiunea mai mare decat a unei boabe de mazare si prezinta risc, nu foarte mare, de a deveni cancerosi, mai ales daca depasesc 10 mm in diametru.
     - Polipii hiperplastici. Acestia se formeaza mai ales in partea stanga a colonului si rectului. Au mai putin de 5 mm in diametru si nu sunt cancerosi.
     - Polipii inflamatori. Acestia se pot forma in urma unei colite ulceroase sau a bolii lui Crohn.

 

TRATAMENT


Desi anumite tipuri de polipi colonici sunt mai predispusi decat altii la a evolua inspre forme maligne, adevaratul potential malign poate fi determinat numai la o analiza microscopica.  Din acest motiv, medicul va extirpa toti polipii gasiti in colon, pentru a-i examina. Majoritatea polipilor pot fi extirpati in timpul colonoscopiei sau sigmoidoscopiei prin legarea lor cu un fir care in acelasi timp ii taie si cauterizeaza rana. Polipii de dimensiuni mici pot fi cauterizati cu ajutorul curentului electric. Polipii de dimensiuni mari poat fi extirpati prin proceduri laparoscopice. Dupa extirpare, polipii pot sa reapara.
In cazuri rare, chirurgul poate fi nevoit sa elimine tot colonul si rectul. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare