Incontinenta urinara Imprimare Email
Incontinenta urinara (pierderea controlului vezicii urinare) este o problema comuna. Severitatea incontinentei urinare variaza de la mici scurgeri atunci cand tusiti sau stranutati, pana la pierderi masive de urina. Boala afecteaza milioane de persoane si nu este neaparat o consecinta a procesului de imbatranire sau a efectelor menopauzei.


SIMPTOME


Incontinenta urinara este incapacitatea de a controla eliberarea urinei din vezica urinara. Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara:
     Incontinenta generata de stres. (nu este vorba de stresul psihic). Pierderea de urina apare la aparitia unei presiuni (stres) asupra vezicii urinare, cauzata de tuse, stranut, ras sau de ridicatul unor obiecte grele. Incontinenta generata de stres apare atunci cand sfincterul vezicii este slabit. Problema este mai frecventa in cazul in care vezica este aproape plina. Acest tip afecteaza in special femeile.
     Incontinenta imperioasa. Reprezinta nevoia urgenta de a urina, urmata de pierderea involuntara a urinei. Nevoia de a urina este frecventa si apare si de cateva ori pe noapte. Simpla ridicare de pe scaun poate declansa scurgerea de urina. Incontinenta imperioasa poate fi cauzata de o infectie a tractului urinar sau de alte boli care produc iritatii ale vezicii urinare. Poate fi cauzata si de leziuni ale nervilor produse de scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer sau de atacul cerebral.
     Incontinenta functionala. Apare de obicei la persoanele in varsta, care din cauza unor probleme mentale care le impiedica sa ajunga la toaleta la timp. De exemplu, o persoana cu artrita severa poate sa nu isi descheie nasturii de la pantaloni suficient de repede. Sau o persoana cu Alzheimer, este posibil sa nu isi aprecieze corect timpul necesar pentru a ajunge la toaleta.
     Exista si alte tipuri (incontinenta totala, incontinenta mixta) care sunt rare.


CAUZE


Atunci cand vezica urinara este plina, un impuls nervos este trimis catre creier. Creierul trimite un raspuns prin care muschii pelvieni sunt relaxati si muschii vezicii se contracta.

Cauzele incontinentei temporare sunt:
     Alcoolul. Berea si vinul sunt diuretice. In afara de asta consumul de alcool poate ingreuna recunoasterea nevoii de a urina
     Suprahidratarea. Consumarea cantitatilor mari de lichide creste cantitatea de urina si poate cauza accidente
     Deshidratarea. Din cauza deshidratarii, urina devine concentrata si provoaca iritatii ale vezicii urinare.
     Cafeaua. Coeina este un diuretic. Ea face ca vezica sa se umple mai repede.
     Medicamentele. Sedativele, in special somniferele, pot sa interfere cu capacitatea de a controla vezica urinara.
     Infectiile tractului urinar.
     Constipatia. Rectul este situat in vecinatatea vezicii urinare si cele 2 organe impart multi nervi comuni. Scaunele tari pot determina o hiperactivitate a acestor nervi si pot cauza incontinenta urinara.

Cauzele incontinentei persistente sunt:
     - sarcina si nasterea
     - imbatranirea
     - histerectomia
     - cistita interstitiala
     - prostatita
     - marirea prostatei
     - cancerul de prostata
     - cancerul de vezica urinara
     - calculii la vezica urinara
     - afectiuni neurologice
   
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare