Fibroza pulmonara idiopatica Imprimare Email
Exista numeroase forme de manifestare a fibrozei pulmonare, cea mai comuna fiind leziunea progresiva a tesutului pulmonar care afecteaza capacitatea de a respira si de a absorbi oxigen in sange.
In general, leziunea tesutului pulmonar este ireversibila si are cauze necunoscute. Tratamentul poate incetini procesul deteriorarii tesutului pulmonar, dar nu il poate opri definitiv.


SIMPTOME


Simptomele fibrozei pulmonare includ:
     - Probleme de respiratie, mai ales in tmpul sau dupa activitatile fizice
     - Tuse seaca.

Deoarece aceste simptome se dezvolta incet si progresiv, de cele mai multe ori sunt puse pe seama imbatrinirii, obezitatii, lipsei de forma fizica sau efectelor unei infectii a tractului respirator superior.
Alte simptome mai rare ale fibrozei pulmonare includ respiratie dificila, durere in piept si deformarea degetelor de la maini, cand varfurile degetelor se maresc si unghiile se curbeaza pe acestea.


CAUZE


Atunci cand inspirati aerul circula spre plamani prin doua cai respiratorii importante, bronhiile. In interiorul plamanilor, bronhiile se ramifica in bronhiole, care se termina in mici ciorchini de saci cu aer, numiti
alveole. Pe peretii acestor saculeti cu aer se afla vase de sange (capilare) prin intermediul carora oxigenul este absorbit in sange si dioxidul de carbon, un "deseu" al metabolismului, este eliminat.
In cazul fibrozei pulmonare, peretii saculetilor de aer (alveolele) se imflameaza, iar pe tesutul care ii sustine, interstitiul, apar leziuni. In mod normal, sacii de aer sunt elastici, marindu-se si micsorandu-se cu
fiecare respiratie, ca un balon. Dar fibroza ingroasa tesutul interstitial si face saculetii de aer mai putin flexibili, ca un burete tare, ceea ce face respiratia mai greoaie si accesul oxigenului in sange mai dificil.
Fibroza pulmonara apare atunci cand in urma unor leziuni a plamanilor, procesul de vindecare nu decurge normal. In mod normal, se regenereaza o cantitate suficienta de tesut pentru vindecare.
In cazul fibrozei pulmonare, tesutul se regenereaza in exces, afectand functia plamanilor.

Cateva dintre numeroasele cauze ale fibrozei pulmonare sunt:

     - Factorii de mediu. Expunerea la anumite substante toxice ca siliciul, azbestul, praful de metale grele, amoniacul  poate duce la aparitia bolii. Exista numeroase substante organice, cum ar fi trestia de zahar, fanul, gainatul de pasari, care pot provoca reactii alergice puternice si prin urmare leziuni ale plamanilor.
     - Infectiile. Acestea includ infectiile virale cu citomegalovirus, in special la persoanele cu imunitate deficitara, infectiile bacteriene, ca pneumonia, infectiile cu ciuperci, ca histoplasmoza si infectiile cu paraziti.
     - Radiatiile. Unele persoane care fac radioterapie pentru cancer la san sau pulmonar prezinta unele simptome de leziuni ale plamanilor.
     - Medicamentele. Unele medicamente pot afecta interstitiul, mai ales cele specifice chimioterapiei, pentru tratarea aritmiei cardiace si a altor boli cardiovasculare, anumite tratamente psihiatrice si
unele antibiotice.
     - Alte afectiuni. Fibroza pulmonara poate aparea o data cu alte afectiuni. Aceste boli nu afecteaza direct plamanul, ci tesuturile. Printre acestea se numara bolile tesutului conector, lupus, scleroderma,
artrita reumatoida, dermatomiozita, polimiozita, sindromul lui Sjogren si sarcoidoza.
Deoarece fibroza pulmonara poate avea diverse cauze, uneori acestea sunt dificil de identificat. Toate cazurile de fibroza pulmonara fara cauza identificata sunt reunite sub numele generic de fibroza pulmonara
idiopatica. Cea mai comuna forma de fibroza pulmonara idopatica este pneumonita interstitiala fibrozanta, care afecteaza mai mult barbatii decat femeile, cu varsta de peste 50 de ani.

Desi seamana ca denumire, pneumonita nu trebuie confundata cu pneumonia. Pneumonita este inflamarea plamanului fara infectie, in timp ce pneumonia este inflamatia plamanului ca rezultat al unei infectii. In plus, desi pneumonia se localizeaza in una sau cel mult doua zone ale plamanului, pneumonita afecteaza toate zonele plamanilor.
Alte forme de fibroza pulmonara idiopatica includ: pneumonita interstitiala nespecifica, bronsiolita obliteranta, pneumonita interstitiala descuamativa, pneumonita interstitiala acuta si pneumonita interstitiala limfocitara.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare