Tromboflebita Imprimare Email
Tromboflebita apare atunci cand un cheag de sange determina inflamarea venelor, de obicei in picioare . Foarte rar, tromboflebita poate afecta si venele mainilor si gatului. Tromboflebita este superficiala atunci cand vena afectata se afla la suprafata pielii sau profunda atunci cand se afla in interiorul muschilor. Tromboflebita profunda prezinta un risc mai mare, deoarece cheagul de sange se poate desprinde, poate ajunge in plamani si bloca o artera pulmonara (embolie pulmonara).


SIMPTOME


Simptomele tromboflebitei includ:
     - senzatie de caldura, sensibilitate si durere in zona afectata
     - roseata si inflamare
In cazul tromboflebitei superficiale, veti observa o umflatura rosie si tare sub piele. Atunci cand o vena ascunsa este afectata, piciorul se umfla si devine dureros, mai ales atunci cand stati in picioare sau mergeti. Este posibil sa aveti si febra.
Totusi, este posibil sa aveti tromboflebita, dar sa nu aveti simptome.


CAUZE


Tromboflebita este provocata de un cheag de sange. Acestea se formeaza din diverse cauze care determina circulatia deficitara a sangelui. Cheagul de sange care provoaca tromboflebita se poate forma din cauza unei leziuni care afecteaza o vena sau din cauza unei afectiuni mostenite care favorizeaza aparitia cheagurilor de sange.
Cheagurile de sange se formeaza atunci cand stati prea multe ore sau cand calatoriti cu masina sau cu avionul. Totusi, sunt sanse mici sa apara tromboflebita in astfel de situatii, cu atat mai mult cu cat luati unele masuri de precautie, cum ar fi sa va intindeti picioarele din cand in cand sau chiar sa faceti cativa pasi.

 

TRATAMENT


Daca tromboflebita apare la o vena superficiala, medicul va poate recomanda tratamentul la domiciliu care include: aplicarea de caldura pe locul dureros, ridicarea piciorului afectat si tratament cu medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene. De obicei boala nu necesita spitalizare si se amelioreaza intr-o saptamana sau doua. Medicul va poate recomanda urmatoarele tratamente:
     Tratament medicamentos: in cazul in care tromboza apare la venele din profunzime, injectiile cu heparina (un anticoagulant) vor impiedica marirea cheagurilor. Dupa tratamentul cu heparina, se va continua administrarea de warfarina pentru cateva luni. ATENTIE: administrarea de warfarina poate cauza multiple efecte secundare. Urmati intocmai sfatul medicului.
     Filtre: in anumite cazuri, se poate introduce un filtru in vena cava din abdomen, care are rolul de a impiedica cheagul sa ajunga in plamani;
     Indepartarea: medicul chirurg poate indeparta chirurgical vena afectata; circulatia sangelui nu va fi afectata deoarece venele mai profunde vor prelua surplusul de sange
     Indepartarea cheagului prin by-pass: se poate sa fie necesara interventia chirurgicala pentru a elimina un cheag de sange din pelvis sau abdomen; medicul va poate recomanda by-pass-ul sau angioplastia.

 
 

Cautare