Ischemia intestinala Imprimare Email
Ca si alte organe, intestinul subtire si cel gros au nevoie de aprovizionare constanta cu sange pentru a functiona corect. Scaderea fluxului de sange catre intestinul subtire sau catre colon se numeste ischemie intestinala. Boala poate cauza dureri si ingreuneaza activitatea intestinului. In cazurile severe, lipsa sangelui poate conduce la moartea tesutului intestinal. Cel mai important lucru este ca boala sa fie diagnosticata din faza incipienta deoarece poate fi mortala.


SIMPTOME


Semnele si simptomele ischemiei intestinale acute includ:
     - durere abdominala brusca
     - nevoia urgenta de defecatie
     - sensibilitate abdominala
     - sange in scaun
     - greata si varsaturi
     - febra

Semnele si simptomele ischemiei intestinale cronice sunt:
     - crampe abdominale si senzatia de plin, care incep la 30 de minute dupa masa si dureaza pana la 3 ore
     - durere abdominala care se inrautateste cu trecerea timpului
     - frica de a manca din cauza durerilor
     - scadere in greutate
     - diaree
     - greata si varsaturi
     - balonare
Ischemia intestinala cronica poate avea episoade acute.


CAUZE


Aorta este artera care aprovizioneaza corpul cu sange oxigenat. Portiunea de aorta care incepe de la diafragma si patrunde in abdomen se numeste aorta abdominala. Din aorta abdominala se desprind trei ramuri care furnizeaza aproape tot sangele necesar sistemului digestiv. Cele trei ramuri sunt: artera celiaca, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. Cand debitul de sange prin aceste artere este diminuat, poate sa apara ischemia intestinala. Ca si in cazul altor artere din corp, arterele mai sus mentionate pot fi afectate de depozitele de colesterol si pot fi ingustate.

De cele mai multe ori, ischemia intestinala acuta se datoreaza unui cheag de sange care se formeaza in inima si apoi "calatoreste" pana in arterele intestinale. In alte cazuri cheagul de sange se poate forma in venele intestinale si rezultatul este diminuarea fluxului de sange dezoxigenat care se intoarce catre inima. Cateodata ischemia intestinala apare din cauza strangularii intestinului in cazul unei hernii sau din cauza aderentelor aparute in urma unor interventii chirurgicale abdominale. Oricare ar fi cauza, boala lasa celulele fara oxigen suficient. In aceste conditii, celulele slabesc si mor. Pe masura ce celulele mor, apar inflamatii si ulcere. Acest lucru duce la incapacitatea de a absorbi nutrientii si la aparitia de diaree cu sange.

Ischemia intestinala se poate imparti in mai multe categorii:
 
     Ischemia colonului. Este cel mai frecvent tip de ischemie. Apare de obicei la adulti dar pot fi afectati si copiii. Cauza ei nu este foarte clara dar exista anumite boli si conditii care maresc vulnerabilitatea: ateroscleroza, hipotensiunea, interventii chirurgicale majore, infectii, prezenta unui cheag de sange in artera care alimenteaza colonul, hernia, anumite medicamente vasoconstrictoare, consumul de cocaina si amfetamine, eforturi prelungite (alergare pe distanta mare)

     Ischemia mezenterica acuta. Afecteaza de obicei intestinul subtire. Are un debut brusc si poate fi cauzata de: un cheag de sange format in inima si care migreaza in artera mezenterica superioara, blocand-o; un cheag de sange format chiar in arterele intestinale; hipotensiune arteriala; disectia aortica.

     Ischemia mezenterica cronica. Numita si angina intestinala, ea este rezultatul aterosclerozei. Boala progreseaza incet si pana la aparitia primelor simptome este posibil ca deja 2 din cele 3 artere intestinale majore sa fie deja sever afectate.

     Ischemia provocata de tromboza venei mezenterice. Ocazional, cheguri de sange formate in venele intestinale pot provoca blocarea acestora si impiedica ajungerea sangelui inapoi in inima. Posibilele cauze sunt: pancreatita, infectiile abdominale, ciroza, colita ulceroasa, boala lui Crohn, diverticulita, traume ale abdomenului, terapii hormonale.

 

TRATAMENT


Tratamentul ischemiei intestinale implica restaurarea unui flux suficient de sange catre tractul digestiv.
     Ischemia colonului. Antibioticele sunt frecvent utilizate pentru a trata problema. Medicul va trebui insa sa trateze si cauza bolii (insuficienta cardiaca sau palpitatii). Vor fi eliminate medicamentele constrictoare ale vaselor de sange, cum ar fi cele pentru migrene, anumite medicamente pe baza de hormoni sau anumite medicamente pentru inima. In cazul in care colonul a fost afectat, este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului mort. Interventia chirurgicala poate fi necesara si pentru a face un by-pass al arterei blocate. Deoarece cancerul de colon este una din cauzele ischemiei de colon, medicul va face si o colonoscopie.
     Ischemia mezenterica acuta. Interventia chirurgicala este des intalnita pentru a elimina cheagul de sange, a face un by-pass al arterei sau pentru a elimina portiunea afectata a intestinului. Tratamentul poate include medicamente care previn formarea cheagurilor de sange, dizolvarea lor sau dilatarea vaselor de sange. Angioplastia poate fi folosita de asemenea pentru a trata boala. Procedeul implica folosirea unui cateter ca are la capat un balon. Cateterul este introdus in artera pana la locul ingustat. In acel moment se umfla balonul pentru a mari sectiunea arterei. Dupa extragerea balonului, se introduce un stent (o plasa metalica) pentru a mentine artera deschisa.
     Ischemia mezenterica cronica. Tratamentul implica restaurarea fluxului de sange catre intestin. Chirurgul poate folosi angioplastia sau by-pass-ul.
     Ischemia provocata de tromboza venei mezenterice. In cazul in care intestinul nu prezinta semne de deteriorare, este foarte probabil ca medicul sa va prescrie medicamente anticoagulante pentru o perioada intre 3 si 6 luni. Daca exista semne de deteriorare, este posibila o interventie chirurgicala care sa elimine portiunea afectata.
     

 
 

Cautare