Apendicita Imprimare Email
Apendicita este un sindrom abdominal acut sau cronic determinat de inflamaţia septică sau aseptică a apendicelui ileocecal. Procesul inflamator apendicular acut debutează cu congestie şi edem, şi poate evolua până la gangrenă, cu perforaţie şi peritonită localizată sau generalizată, sau poate evolua spre cronicizare, după remiterea sub tratament conservator a puseului acut, cu apariţia de leziuni degenerative în grosimea peretelui apendicular. Apendicita cronică poate să apară fie prin cronicizarea unei apendicite acute, fie ca atare de la început.


DESCRIERE


Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar aparitia acesteia este posibila la orice varsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii varstnici (formele pseudotumorala sau pseudoocluziva).
Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Odata pornit procesul inflamator acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind chirurgical. Cu cat se intervine chirurgical mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate. In cazul in care interventia chirurgicala este amanata, afectiunea se poate complica: de la stadiul cataral (incipient), la stadiul flegmonos, ulterior gangrenos (necroza organului), cu perforatia acestuia si peritonita initial localizata si apoi generalizata, putand cauza decesul bolnavului.

Localizare apendice

SEMNE SI SIMPTOME


     - Inapetenta, greturi; voma nu este obligatorie dar este posibila
     - Durerile încep în epigastru (semnul Kocher) sau în mezogastru (semnul Kummell), sunt de intensitate moderata, permanente si peste 6-12 ore se localizeaza în regiunea iliaca dreapta.
     - Mai rar durerile încep în regiunea iliaca dreapta.
     - Temperatura corpului este subfebrila (la copii atinge 39 - 40°C, iar la vârstnici poate fi în limite normale); uneori primul simptom este frisonul.
     - Poza tipica în pat, mai ales la copii si adolescenti, este cea de decubit lateral drept cu picioarele retrase spre abdomen.
     - Sunt posibile balonari, disurie, diaree (în dependenta de localizare).


CAUZE


Nu este intotdeauna clar de ce se produce apendicita. Se crede ca aceasta apare atunci cand comunicarea dintre apendice si cec este blocata. Blocajul poate fi datorat unei acumulari de mucus in interiorul apendicelui sau scaunului care patrunde in apendice din cec. Mucusul sau scaunul se intaresc, se pietrifica si blocheaza deschiderea. In alte cazuri, tesutul limfatic din apendice se poate inflama si poate bloca apendicele. Apendicita poate de asemenea urma unei infectii ca de pilda o infectie virala gastrointestinala, sau poate rezulta din alte tipuri de inflamatii. In ambele cazuri, bacteria poate invada rapid, provocand inflamarea apendicelui si umplerea acestuia cu puroi. Daca nu este tratata prompt, apendicele se poate rupe.


DIAGNOSTIC


- Voskresenski - mâna examinatorului se misca pe camasa întinsa de la regiunea epigastrica spre regiunea iliaca stânga apoi cea dreapta. Simptomul se considera pozitiv, daca durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta.
- Razdolischi - bolnavul încordeaza peretele abdominal anterior, examinatorul percuta usor abdomenul. Simptomul este pozitiv daca durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta.
- Determinarea defansului muscular si a locului mai dureros (punctele Mc Burney, Lantz, Kummell).
- Sciotkin - Blumberg - examinatorul apasa pe regiunea iliaca dreapta continuu, apoi brusc ridica mâna. Bolnavul are senzatii ca durerea însoteste mâna examinatorului.
- Rovsing - apasarea brusca în regiunea iliaca stânga provoaca dureri în regiunea iliaca dreapta.
- Sitcovschi - bolnavul determina senzatiile de durere mai accentuate fiind miscat din decubit lateral drept în cel stâng. Durerile în decubit lateral stâng se intensifica pe dreapta (ceva trage în jos).
- Bartomier - Mihelson - palpatia regiunii iliace drepte în decubit lateral stâng provoaca dureri vii.
- Semnul clinicii republicane (K. A. Arseni - Chisinau) - bolnavul se afla în decubit lateral stâng, examinatorul ridica peretele abdominal din stânga în sus apoi brusc scoate mâna. Durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta (are loc miscarea mezoului inflamat al apendicelui de sus în jos).
- Obraztov - examinatorul fixeaza mâna în regiunea iliaca dreapta, bolnavul culcat pe spate ridica piciorul drept întins în sus. Semnul este pozitiv în caz de apendicita acuta.
- Coup - bolnavul culcat cu fata în sus flexeaza piciorul drept, examinatorul tinând de gamba face rotatii cu piciorul pacientului în articulatia coxofemurala, apar dureri în regiunea iliaca dreapta. In caz de localizare retroperitoniala si retrocecala, durerile se percep pe partea posterioara.
- Iaure-Rozanov - dureri la palpatia regiunii lombare pe dreapta.
- Gobai - determinarea simptomului Sciotkin-Blumberg în regiunea lombara.


TRATAMENT


Dupa ce se pune diagnosticul de apendicita, de obicei se face o apendicectomie. Se folosesc aproape intotdeauna antibiotice inainte de chirurgie si imediat ce se presupune prezenta apendicitei.
Chirurgul poate face o operatie traditionala deschisa folosind o singura incizie abdominala lunga sau poate alege chirurgia laparoscopica, necesitand doar cateva mici incizii abdominale.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare