Cancerul tiroidian Imprimare Email
Cancerul tiroidian este cancerul glandei tiroide.


SIMPTOME


     - tuse
     - dificultate la inghitit
     - cresterea in volum a tiroidei
     - schimbarea vocii, raguseala
     - umflarea gatului
     - noduli tiroidieni


CAUZE


Cancerul de tiroida poate afecta toate categoriile de varsta ale populatiei. Persoanele care au facut radioterapii prezinta un risc crescut de a dezvolta boala. Glanda tiroida preia iodul din alimente si il foloseste pentru a produce doi hormoni T3 si T4. Acesti hormoni controleaza ritmul inimii, temperatura corpului si producerea proteinelor. Tiroida produce si un alt hormon numit calcitonina, hormon care regleaza cantitatea de calciu din organism.

Exista mai multe tipuri de cancer tiroidian: papilar, folicular, medular, anaplastic, limfomul tiroidian

Cancerul papilar
. Este cel mai intalnit tip de cancer tiroidian. Se dezvolta din celulele foliculare si apare ca o singura masa in unul dintre lobii tiroidei. Este mai intalnit la femeile intre 30 si 50 de ani.  Cu toate ca este un tip de cancer cu dezvoltare lenta, el se imprastie adesea la nodulii limfatici. In cazul in care tumora este mica si nodulii limfatici afectati sunt limitati la zona gatului, boala are sanse mari de a se vindeca.

Cancerul folicular
. Este o forma mai agresiva si afecteaza persoane mai in varsta decat cancerul papilar. Tumorile nu invadeaza nodulii limfatici dar afecteaza de obicei venele si arterele . De aici celulele canceroase pot sa ajunga la alte organe ca plamanii si oasele.

Cancerul medular.
Acest tip de cancer, apare in celulele care produc calcitonina. Cancerul medular se imparte in 3 categorii
     - cancerul medular sporadic; afecteaza in principal persoanele intre 40 si 60 de ani; nu este mostenit
     - neoplazia endocrina multipla de tip II; cancerul medular de acest tip este mostenit si apare la varste mai mici; in afara de tumorile tiroidei, persoanele cu acest tip de cancer au si tumori ale altor glande endocrine
     - cancerul medular familial; este un cancer mostenit, insa spre deosebire de neoplazia endocrina multipla, afecteaza numai tiroida; este un cancer in care tumorile se dezvolta incet si afecteaza persoanele cu varsta peste 40 de ani.

Cancerul anaplastic
. Este o forma rara si foarte agresiva, care se imprastie rapid la nodulii limfatici, trahee, plamani si oase. Din aceasta cauza tratamentul chirurgical si radioterapia sunt aproape ineficiente in tratamentul lui.

Limfomul tiroidian
. Aceasta forma rara de cancer nu se dezvolta din celulele foliculare si celulele de tip C. El apare in anumite celule ale sistemului imunitar.
 
 

Cautare