Manifestari psihopatologice Imprimare Email

La adolescentii si tinerii seropozitivi apar o serie de manifestari psihopatologice:

Starile /tulburarile anxioase sunt probabil cele mai frecvente si au o larga paleta de manifestari. Pacientul poate trai o permanenta stare de neliniste ,ca si cum ceva rau urmeaza sa se intample ,poate avea tulburari de somn,cosmaruri,teama de a ramane singur ,iritabilitate ,dificultati de concentrare .Adolescentul/tanarul are in permanenta nevoie de atentie ,de aprobare, de prezenta parintilor .Aceste manifestari se pot agrava pana la fobii, si/sau tulburari obsesiv–compulsive.

 Pacientii spitalizati pot prezenta o teama intensa de moarte,teama de personalul medical si o teama exagerata de actele medicale .De asemenea ,aproape in toate czurile ,manifestarile psihice sunt insotite de manifestari vegetative cum ar fi:inapetenta ,cefalee,greata ,varsaturi,transpiratie ,tensiune musculara accentuata ,eruptii cutanate. Pot aparea blocaje cognitive ,tulburari de logica ,ce duc la dificultati in invatarea matematicii.De multe ori anxietatea este cronica si se acutizeaza in situatii traumatice sau dificile cum sunt internarile prelungite in spital , instituire sau schimbarea schemei de tratanent antiretroviral,pierderea unui prieten sau membru al familiei,aflarea diacnosticului, dezvaluirea acestuia in comunitate ,trairea unor experente stigmatizante , etc. Tulburarile anxioase pot fi mult influentate de familie si mai ales de parintii. Acestia pot mentine sau diminua starea copilului prin conduitele pe care le adopta in relatia cu el ,prin stilul de comunicare, dar si prin proprile stari psihice

Depresie
Starile depressive sunt intilnite mult mai frecvent la adolescentii HIV+ decat in populatia generala de adolescenti.Simptomele definitorii sunt:retragerea , izolarea sociala ,introversia, plans usor ,lentoare ideativa si in miscari. Apare des tematica esecului ,a incapacitatii: ’’nu pot’’, ‘’nu stiu’,’ ‘’nu reusesc’’ ceea ce exprima pierderea increderii in sine si a sperantei .Pot aparea insa si momente de hipersensibilitate, iritabilitate, nervozitate, agresivitate ,ce intrerup aceasta stare generalizata.Starea psihica este insotita de simptome somatice cum sunt : inapetenta sau bulimie, tulburarile de somn, cefalee, dureri abdominale ,constipatie.In special la adolescenti, pot aparea ideatia suicidara ,ganduri despre moarte si sfarsitul existentei.


Crizele de afect sau de manie pot aparea in special la adolescentii proveniti din familii hiperprotective cu mari carente educationale .Familia ,dupa aflarea diagnosticului incep sa satisfaca toate dorintele bolnavului ca si cand fiecare dintre ele ar fi ultima .Acest comportament este perpetuat uneori ani intregi ,iar cind intervine o contradictie intre dorintele copilului si posibilitatile reale de a le indeplini apar crizele de manie ca reactie de protest irationala si necontrolata.

Agresivitate
Agresivitatea la adolescent se manifesta prin crize de furie ,fuga,autoagresivitate sau heteroagresivitate.Reactiile emotionale ce insotesc aceste exteriorizari comportamentale sunt cele de teama ,intoleranta la frustrare ,furie ,nerabdare.Aceste reactii sunt cel mai adesea datorate unei mari insecuritati pe care o resimt ,lipsei de repere si puncte de sprijin in propria viata ,unei istorii de viata dificile sau a unor modele parentale si de educatie violente.


Conduitele regresive .Regresia este o forma de ‘’retragere’’o intoarcere psihologica intr-o perioada cind adolescentul se simtea in siguranta si cand situatia stresanta nu era prezenta sau cand parintele atotputernic il proteja .Regresia este un mecanism de aparare in fata unui eveniment stresor prea puternic pentru a fi infruntat direct si apare destul de frecvent in cazul adolescentilor confruntati cu un diagnostic sever cum este cel de infectie cu HIV.
Totusi problema majora din punct de vedere emotional,este cea a mortii.Pentru o persoana infectata cu HIV perspective mortii devine brusc iminenta .Cu toate ca ,la nivel intelectual persoana intelege ca infectia cu HIV este o boala cronica cu care se poate trai foarte mult timp,la nivel emotional anxietatea data de iminenta mortii devine punctual cel mai dureros al vietii de zi cu zi .
Multi dintre ei ,traiesc durerea propriei morti chiar foarte devreme , cind inca nu au aparut semene de boala .Aceasta este anxietatea anticipatorie care apare frecvent la cei diagnosticati cu o boala terminala .Anxietatea anticipatorie este una din marile consumatoare de energie psihica si resurse emotionale.


Dupa o perioada de timp,cind apar infectiile oportuniste ,cunostinte sau prieteni ,mor de aceeasi boala ,persoanele HIV+se simt din ce in ce mai vulnerabile mai fragile in fata acestei frici .Alte pierderi se adauga in timp:isi pierd energia fizica , pierd capacitatea de munca ,pierd unele abilitati cognitive (au pierderi de memorie),uneori apar leziuni vizibile ale pielii, apoi pierderea controlului asupra propriului organism(incontinenta urinara sau parezele).Evident ,devine din ce in ce mai greu de facut fata acestor situatii,iar aparitia sentimentelor de disperare ,neputinta ,rusine,tristete,umilinta ,inutilitate este fireasca.


Persoanele afectate de HIV trebuie sa se gandeasca la diverse aspecte legate de viata si de moarte .Perspectiva tragediei apare cand starea de sanatate este mult alterata,cand la examenul tomografic se descopera o tumora .In aceste situatii seropozitivitatea se asociaza cu moartea .
Nimeni nu vrea sa moara si chiar daca acceptam moartea ,caci trebuie sa o acceptam nu vrem sa murim oricum.Vrem sa luptam pana la capat sa incercam tot ce se poate incerca,sa riscam .Oricum ar fi vrem sa murim demni,e dreptul nostru, este dreptul oricui.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare