Aspecte psihologice Imprimare Email

Aflarea statusului de seropozitivitate reprezinta un risc psihologic deosebit si antreneaza o serie de repercusiuni psihologice.Modelul de expresie al acestor repercusiuni depinde de mai multi factori,dintre care cei mai importanti sunt:personalitatea subiectului,circumstantele diagnosticarii seropozitivitatii, anturajul sau.

 

SINDROMUL IMUNODEFICIENTEI DOBANDITEHIV(VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE) este un virus care ataca si distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate face fata virusurilor ,bacteriilor,ciupercilor, celulelor canceroase,astfel rezulta infectii si forme de cancer care pot fi mortale.HIVataca globulele albe din singe, celule importante ale sistemului imunitar ,responsabile de apararea organismului.


RousseauSIDA () este ultima faza a infectiei cu HIV cind sistemul imunitar este foarte afectat de virus,iar organismul nu mai poate face fata infectiilor.Opersoana poate fi purtatoare a virusului HIV dar aceasta nu inseamna ca are boala SIDA.
ADOLESCENTA este cuprinsa intre 14 si 20 ani, urmata de postadolescenta pina la 25 ani. Se caracterizeaza prin foarte multe schimbari si transformari si de aceea a fost numita ‘’a doua nastere’’. (J.J.ROUSSEAU)


Pentru a intelege mai bine citeva din aspectele psihologice ale adolescentului HIV+ as vrea sa va prezint in continuare o declaratie a unui tanar de 20 ani care suna cam asa:
‘’Atunci cine am aflat ca sunt seropozitiv, pe moment am avut un soc foarte mare si ce am simtit atunci nu cred ca poate fi explicat in cuvinte.Cateva zile nu mi-am putut revenii din acel soc, plangeam fara sa realizez, aveam tot feluri de ganduri ciudate ,as fi vrut sa-mi pun capat zilelor,mi se parea ca toti cei din jurul meu se uita ciudat la mine ,toate visele mele de pana atunci s-au spulberat, nu aveam pe nimeni langa mine ,eram intre staini, nu cunosteam pe nimeni,am ajuns sa-mi fie frica si de mine,gindeam ca nu voi mai fi niciodata un om normal ,ca voi fi respins de cei din jur.Cel mai mult ma macina gandul ca si prietena mea cu care traiam impreuna de aproape 2 ani sa fie la fel ca mine. Ma simteam vinovat daca eu i-am dat boala asta, nu voiam sa sufere ea. Am ajuns sa ma gandesc deseori la moarte, nu puteam accepta ca sfarsitul meu poate fi atat de aproape, si incet, incet ma cuprindea disperarea."

Un adolescent HIV+ prezinta aceleasi caracteristici de dezvoltare psihilogica si relationala cu familia ca si cel sanatos la care se asociaza aspecte legate de stresul indus de perceptia sa de a fi infectat cu HIV sau de a avea boala SIDA.Adolescentul /tanarul crede ca infectia /boala il va face sa fie marginalizat social.Adolescentul infectat HIV poate avea unele reactii negative si anume:isi face singur rau prin diferite moduri si atitudini,incepe sa fumeze,sa bea,sa se drogheze sau din contra ajunge sa-I ignore pe cei din jur si sa se autoexcluda social,face rau altora,adoptand un comportament antisocial(poate merge pana la a dorii si a incerca sa infecteze alte personae)
Personal am intalnit un caz,o fata de 18 ani care a refuzat sa mai vorbeasca cu personalul care o ingrijea, cu alti colegi de salon,iar un alt caz o alta fata care a inceput sa practice prostitutia infectand cu buna stiinta si alte personae si exemplele pot continua.

Adolescentul HIV+ este supus unor situatii foarte stresante precum:

-statutul de seropozitivitate are in perceptia sa repercusiuni asupra integritatii corporale ,asupra frumusetii,asupra sexualitatii,acceptarii de catre grup.
-schimbarea unor obisnuinte alimentare
-dependenta de medicamente si de controale medicale
-relatiile cu sexul opus in contextual fricii de a nu se afla diagnosticul sau in situatia asumarii responsabilitatii de a-I dezvalui partenerului situatia sa si a posibilitatii de a fi respins de catre acesta.
-intreruperea anului scolar sau chiar repetentie datorate episoadelor acute de boala
-certuri in familie sau chiar desprtirea parintilor ,provocate uneori de statutul de seropozitivitate
-problemele financiare ale familiei.

Kubler-Ross
Psihologul american E. Kubler-Ross
, a descris 5 etape prin care trec persoanele seropozitive la aflarea diagnosticului:negarea ,furia ,negocierea, depresia si acceptarea.
Negarea,atunci cand pacientul refuza sa dea crezare verdicitatii diagnosticului.Negarea reprezinta un mechanism de aparare dificil si de aceea ,ca etapa initiala trebuie respectata dar nu intretinuta o perioada mare de timp.
Furia,este un mechanism de aparare mai elaborat si reprezinta un inceput de integrare,pacientul cauta vinovati pentru ceea ce I s-a intamplat.Se manifesta prin reactii verbale agresive care sunt greu de suportat de catre anturaj.Cu toate acestea ,este important sa se accepte aceste furii si sa fie lasat sa se exprime .
Negocierea. Pacientul i-a in consideratie proiecte de viitor si i-a decizii punand in practica anumite ritualuri de tip magic(‘’voi avea un regim de viata mai echilibrat, ma voi lasa de fumat ‘’)
Depresia reprezinta o decompensare reactiva si o epuizare a mecanismelor de aparare ale Eului.In aceasta etapa pacientul se simte inutil, nu mai are dorinte,simte ca nu mai are viitor ,se izoleaza, nu mai are prieteni, nu mai mananca etc .Aceasta izolare poate constitui un moment de cautare interioara a resurselor pentru ca ulterior persoana sa fie capabila sa infrunte exteriorul dar poate fi si un moment in care apar idei suicidale,tentative suicidale si chiar suicidul.


Acceptarea este etapa in care persoana accepta sa traiasca cu statutul de seropozitivitate, este o reluare a sentimentului de urgenta de a exista si de a profita de viata .Ca o remarca personala in aceasta etapa apare dorinta acestor personae de a incepe viata sexuala oricum, oricand ,in orice conditii,,de a inemeia o familie de a avea un copil ,ca o prioritate in ciuda virstei (16_20 ani) si a situatiei materiale de cele mai multe ori precara .
Aceste etape difera de la o persoana la alta iar desfasurarea lor nu este lineara,astfel, persoana poate parcurge toate etapele iar ulterior se poate reintoarce la una dintre ele in functie de diferite evenimente ale vietii ,alte personae nu ajung niciodata la etapa ultima ramanand blocate intr-un punct.
Persoana aflata in aceasta situatie se confrunta cu multiple sentimente si emotii.Acestea se concretizeaza in jurul pierderilor resimtite in plan psihologic .

 

Cele mai dureroase experiente cu care se confrunta o persoana seropozitiva sunt:

Pierderea sanatatii-aceasta pierdere duce la reajustarea prioritatilor personale in jurul mentinerii unei stari de bine in dauna altor lucruri din viata personala si profesionala .
Pierderea in plan psihologic-pierderea aspiratiilor a statutului social a relatiilor cu ceilalti, scaderea stimei de sine ,pierderea interesului pentru viata ,etc.Aceste pierderi se produc in timp si duc de multe ori la trairea permanenta a senzatiei de singuratate, de a fi neinteles , la retragere sociala , la dezechilibre psihologice serioase .
Pierderea viitorului-la aflarea diagnosticului ,toata perspective asupra vietii este rasturnata .Cei mai multi oameni,traiesc avind o viziune asupra propriului viitor si idei despre cum isi vor implini acele vise .
Pierdere
Pierderea acestei viziuni asupra viitorului are un impact devastator asupra imaginii de sine ,a respectului de sine a increderii in sine ,a identitatii personale ,a integritatii psihologice a persoanei .
Amenintarea permanenta a stigmatizarii si izolarii din partea societatii.Persoanele HIV+ traiesc aceasta teama indiferent unde merg si indiferent cu cine vorbesc.Acasa, la spital in relatiile cu prietenii sau rudele permanent selecteaza informatiile personale care pot fi spuse .Ei trebuie sa decida permanent cui,cum,cat ,si ce anume vor spune in legatura cu sanatata , problemele si nevoile lor .
Descoperirea unui secret-infidelitate,prostitutie,homosexualitate,consum de droguri.Exista situatii cand ,odata cu dezvaluirea statutului de , seropozitivitate,persoanele sunt nevoite sa dezvaluie informatii ascunse pana atunci ,informatii care prin ele insele pot sa puna in pericol echilibrul personal al relatiei de cuplu, al relatiei cu familia sau cu prietenii
Viovatia-pentru ca s-a infectat si poate ca a infectat si pe altii.Innulte cazuri povara diagnosticului este dublata de povara vinovatiei.Daca persoana nu depaseste aceasta etapa psihologica ea poate alimenta mari framantari si poate duce la depresii serioase sau alte manifestari psihopatologice.


Povara pastrarii secretului diagnosticului.

Persoanele HIV+ ajung in timp, sa traiasca o viata dubla.O viata intima ,neimpartasita cu nimeni sau cu foarte putine personae si o viata publica,cu alte prioritati ,cu alte personae,dar cu multe minciuni care acopera cealalta parte,ascunsa , ce nu trebuie stiuta de nimeni.Aceasta permanenta dedublare duce la epuizarea resurselor emotionale ,la retragere sociala ,la retragere in sine ,schimbarea unor comportamente si chiar ,cu timpul,la schimbari in personalitatea persoanei respective .
Pierderea sperantei-poate fi cel mai gru de suportat de catre persoana in cauza .Persoana traieste ,disperare si neputinta ,nemaicrezind in aparitia in viitor a unui tratament care sa le rezolve problema.Orice incercare de a le vorbi acestor personae despre speranta este privita cu neincredere si cinism .

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare