Evolutie si tratament Imprimare Email
Dupa ce patrunde in organism, virusul HIV se multiplica rapid, determinand sinteza de anticorpi specifici. Acesti anticorpi sunt dovezi ale infectarii cu virusul HIV, dar ei nu pot neutraliza virusul. Dar, in primele trei luni care urmeaza contaminarii acesti anticorpi anti-HIV nu pot fi depistati in serul sangvin. La sfarsitul perioadei de seroconversie, adica dupa 3 luni de la momentul contaminarii, prezenta anticorpilor poate fi decelata in serul sangvin.

 
O data infectata, persoana se numeste seropozitiva pentru HIV.

Primo-infectia este etapa infectiei care survine in primele 15 zile pana la 3 luni dupa contaminare la 20 -50% din persoanele infectate. Aceasta etapa ia aspectul unei mononucleoze infectioase, traducandu-se prin:
 - febra prelungita
 - dureri musculare si articulare
 - tumefactia ganglionilor limfatici
 - eruptii cutanate care evoca o rujeola sau o urticarie
 - dureri abdominale
 - diaree
 - disfagie (dificultate in deglutitie)
 - (posibil) candidoza sau ulceratii bucale

 
Aceste simptome dispar in 4 saptamani.

Infectia cronica dureaza de la 1 la 7 ani si corespunde unei perioade de multiplicare a virusului. Aceasta etapa poate sa nu prezinte niciun simptom (asimptomatica). In 50% din cazuri, infectia cronica se manifesta prin adenopatii (cresterea in volum a ganglionilor limfatici).
 SIDA

SIDA declarata este faza grava si tarzie a infectiei cu virusul HIV si cuprinde forme variabile.

Intrucat organismul este lipsit de aparare, virusurile, parazitii sau celulele canceroase, care ar fi fost in mod normal neutralizate de sistemul imunitar, se dezvolta. Vorbim in acest caz de infectii sau boli oportuniste pentru a desemna infectiile care apar in conditiile deprimarii sistemului imunitar.

TRATRAMENT

Tratamentul cel mai eficient pentru infectia HIV este terapia antiretrovirala cu actiune marita (highly active antiretroviral therapy-HAART), care consta intr-o combinatie de medicamente cu actiune antiretrovirala, care are ca scop controlul cantitatii de virus din organism. Alti pasi terapeutici includ mentinerea unui bun sistem imunitar, prin folosirea medicatiei prescrise si prin monitorizarea numarului de celule CD4+ din sange, toate acestea in scopul incetinirii multiplicarii virusului in organism. Infectia HIV netratata evolueaza spre SIDA, ultimul si cel mai sever stadiu HIV. Bolnavii SIDA sunt mai predispusi la a dezvolta anumite boli intalnite mai ales la imunosupresati, boli infectioase (cum ar fii tuberculoza) si anumite forme de cancer.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare