Cai de transmitere a infectiei cu hiv Imprimare Email
HIV se transmite prin…

Contacte sexuale vaginale

HIV se găseşte în fluidele sexuale unei persoane infectate. La bărbaţi, aceasta înseamnă fluidele care se elimină din penis înainte şi în timpul actului sexual. Pentru o femeie, aceasta înseamnă cu HIV se găseşte în fluidele produse în vagin înainte şi în timpul actului sexual pentru a ajuta la penetrare.

 

Contact sexual

Dacă un bărbat cu HIV întreţine contacte sexuale vaginale fără utilizarea prezervativului, fluidele infectate pot trece în sîngele femeii prin cele mai mici tăieturi sau răni din corpul ei. O astfel de tăietură sau rană nu este întotdeauna vizibilă şi ar putea fi atît de mică, încît nici femeia nu ştie despre acest lucru.

Dacă o femeie cu HIV întreţine contacte sexuale fără utilizarea prezervativului, HIV poate ajunge în sîngele bărbatului printr-o rană minusculă pe penis sau prin canalele din penis.

Dacă există oricare contacte cu sîngele în timpul sexului, această sporeşte riscul infecţiei. Spre exemplu, ar putea fi sînge în vagin dacă actul sexual are loc în timpul perioadei de menstruaţie a femeii.
Contacte sexuale orale
Sexul oral cu un partener infectat poartă un anumit risc de infecţie de asemenea. Fluidul infectat poate ajunge în cavitatea bucală a partenerului. Dacă acesta la rîndul lui/ei are răni cît de mici în cavitatea bucală, inclusiv sensibilitate la gingii, virusul poate ajunge în sînge.

Dar infecţia ca rezultat al sexului oral pare să fie transmisă foarte rar, şi există care se pot întreprinde pentru a asigura protecţia.

 

Contacte sexuale anale

Dacă un cuplu întreţine contacte sexuale anale, riscul infecţiei este mai mare decît în cazul întreţinerii contactelor vaginale. Învelişul anal este mai delicat decît cel vaginal, astfel este mult mai probabil să fie deteriorat în timpul contactului, iar orice contact cu sîngele în timpul sexului sporeşte riscul infecţiei.

 

SeringiInjectarea drogurilor

Probabilitatea de infectare cu HIV la utilizarea în comun a echipamentului de injectare împreună cu cineva deja infectat este semnificativă. Virusul poate fi transmis prin utilizarea în comun a acelor, siringilor, lingurilor, filtrelor şi a apei. Echipamentul de dezinfectare între utilizări reduce şansele transmiterii, dar nu le elimină.

 

Transfuziile de sînge

Unele persoane au fost infectate prin transfuzie cu sînge infectat. În prezent, în majoritatea ţărilor tot sîngele utilizat pentru transfuzii este testat la HIV. În ţările în care acest sînge este testat, infectarea cu HIV prin transfuziile de sînge este extrem de rară.

 

Produse sangvine

Produsele din sînge, de tipul celor utilizate de persoanele cu hemofilie, sunt tratate la temperaturi înalte pentru a le face sigure.

 

Transmiterea de la mamă la făt

O femeie gravidă infectată poate transmite virusul fătului înainte sau în timpul naşterii. HIV poate fi transmis şi prin alăptare.
Dacă o femeie ştie că este HIV infectată, există medicamente care pot reduce semnificativ şansele de transmitere a infecţiei către copilul său.

 

Infectarea intra-spitalicească

Unii lucrători medicali au fost infectaţi cu HIV prin împusături accidentale cu ace care conţin sînge HIV infectat. Foarte puţini au devenit infectaţi ca rezultat al nimeririi sîngelui HIV infectat în circuitul sanguin al lucrătorului medical prin tăieturi sau stropi de sînge în membrana mucoasă (e.g. ochi sau înăuntrul nasului).

Există doar cîteva cazuri documentate de cazuri în care pacienţii au fost infectaţi de un lucrător medical.

 Piercing

Tatuaje/ piercing

Orice procedură care permite pătrunderea fluidelor unei alte persoane în corp este riscantă. Dacă echipamentul nu este steril, tatuajul poartă un risc anumit. În caz că plănuiţi să vă faceţi un tatuaj sau piercing, întrebaţi personalul localului ce proceduri efectuează pentru a evita infecţiile.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare