Retinopatia diabetica Imprimare Email
Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat care apare in urma leziunii vaselor sanguine din tesutul fotosensibil din spatele ochiului (retina). La inceput, retinopatia nu are simptome sau creaza doar usoare probleme de vedere. In cele din urma, totusi, retinopatia diabetica poate duce la orbire.

Retinopatia diabetica poate aparea la orice persoana care sufera de diabet de tipul 1 sau 2.


SIMPTOME


Simptomele sunt neobisnuite in stadiile initiale ale retinopatiei diabetice. Pe masura ce boala avanseaza, simptomele pot include:

     - aparitia unor puncte in vedere
     - vedere neclara
     - puncte negre sau dungi rosii care blocheaza vederea
     - vedere slaba noaptea
     - pierderea vederii

De obicei, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.


CAUZE


Cand aveti diabet, corpul dumneavoastra nu utilizeaza zaharul (glucoza) in mod corespunzator. Daca nivelul zaharului in sange este prea ridicat, cristalinul se poate inflama, ceea ce poate duce la incetosarea vederii. In cele din urma, nivelul ridicat de zahar in sange afecteaza vasele de sange ale retinei.

Retinopatia diabetica are doua stadii, incipient si avansat.

Faza incipienta a bolii este cunoscuta ca retinopatie diabetica neprolferativa. In aceasta faza, vasele de sange ale retinei devin fragile si apar mici hemoragii, numite micronevrisme. Pe masura ce boala avanseaza, vasele de sange mai mici se inchid in totalitate si cele mai mari se dilata si devin neregulate in diametru, ceea ce duce la inflamarea fibrelor nervoase ale retinei. Uneori, poate aparea edemul macular, atunci cand se inflameaza partea centrala a retinei, macula.

Retinopatia diabetica proliferativa este forma cea mai grava de retinopatie diabetica, in cazul careia in interiorul retinei se dezvolta vase de sange anormale. Uneori, acestea se dezvolta in umoarea vitroasa, impiedicand circuitul normal al fluidului din ochi. In cele din urma, leziunile determinate de cresterea acestor vase de sange pot provoca desprinderea retinei, iar nervul optic, cel care transporta imaginilor din ochi in creier, este afectat. Astfel, se produce pierderea vederii.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare