Ruptura tendonului lui Ahile Imprimare Email
Tendonul lui Ahile este tendonul care face legatura in muschii gambei si calcai. Daca tendonul este intins prea mult el se poate rupe. Ruptura poate fi totala sau partiala. De obicei locul rupturii este putin deasupra calcaiului dar se poate rupe la fel de bine si in alta parte. Repararea rupturii necesita cel mai adesea tratament chirurgical.


SIMPTOME


     - durere severa si umflatura langa calcai
     - imposibilitatea de a merge normal
     - imposibilitatea de a va ridica pe varful degetelor.

Deseori oameni aud un pocnet atunci cand se produce ruptura. In cazul unei rupturi partiale, piciorul poate fi inca folosit si pot aparea numai dureri usoare si umflaturi.


CAUZE


Leziunile la tendonul lui Ahile cauzate de uzura excesiva pot sa apara sau sa fie inrautatite de:
     - alergarea pe dealuri sau alte suprafete dificile
     - platfus
     - incaltaminte nepotrivita
     - muschii gambei prea incordati
     - incalzire necorespunzatoare

Accidentarile la tendonul lui Ahile sunt deseori rezultatul unor activitati care implica opriri ai porniri bruste sau dese, cum ar fi in cazul tenisului de camp sau al baschetului. Inaintarea in varsta creste riscul aparitiei rupturii de tendon. Lipsa de exeritiu fizic slabeste si subtiaza tendonul.

 

TRATAMENT


Tratamentul in cazul unei rupturi a tendonului lui Ahile poate fi chirurgical sau nechirurgical.
     Tratamentul chirurgical. Interventia chirurgicala este cea mai folosita procedura in cazul unei rupturi complete a tendonului lui Ahile. Procedura consta in practicare unei incizii in spatele piciorului si suturarea celor doua capete rupte. Dupa interventia chirurgicala este necesar sa tineti piciorul imobilizat (gips, atela etc)
     Tratament nechirurgical. Procedura implica purtarea unui dispozitiv care imobilizeaza piciorul si lasa posibilitatea tendonului sa se vindece singur. Metoda poate fi eficienta si elimina riscurile unei infectii. Dezavantajul este ca recuperarea poate dura mai mult si pot sa reapara rupturi.
 

    In cazul in care sunteti o persoana activa si doriti reluarea activitatilor sportive sau recreationale, interventia chirurgicala este recomandata. Daca sunteti o persoana mai putin activa sau suferiti de boli cronice, puteti opta pentru tratamentul nechirurgical, care exclude complicatiile unei interventii chirurgicale si elimina expunerea la anestezie. Dupa tratament, este recomandat sa urmati un program de reabilitare care are ca scop intarirea muschilor si a tendonului prin exercitii fizice. Majoritatea persoanelor isi pot relua activitatea in 4 sau 6 luni.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare