Ataxia Imprimare Email
Ataxia descrie o lipsa de coordonare musculara cand efectuati miscari voluntare cum ar fi mersul pe jos sau ridicatul obiectelor. Ea este un semn al unei boli nu o boala in sine. Ataxia poate afecta orice parte a corpului - miscarile, vorbirea, miscarile ochilor, capacitatea de a inghiti. Consumul exagerat de alcool poate provoca ataxie temporara care afecteaza discursul, coordonarea mana-ochi, si capacitatea de a merge.


DESCRIERE


Ataxia persistenta este de obicei rezultatul unor leziuni ale zonei din creier care controleaza coordonarea musculara (cerebelul). Mai multe boli pot provoca ataxia, printre care: accidentul vascular cerebral, tumorile, paralizia cerebrala, scleroza multipla. Anumite variante de ataxie se pot mosteni genetic.


SEMNE SI SIMPTOME


     - mers nesigur
     - tendinta de impiedicare
     - discurs neinteligibil
     - dificultatea de a indeplini sarcini ce implica miscari fine (incheiatul nasturilor)
     - miscari incete ale ochilor
     - dificultate la inghitire


CAUZE


Cea mai frecventa cauza este leziunea cerebelului, care poate fi rezultatul unui numai mare de boli. Bolilele care afecteaza maduva spinarii si nervii periferici care leaga muschii de cerebel pot de asemenea sa cauzeze ataxia.

Traume craniene. Leziunile craniene sau ale maduvei spinarii provenite de la o lovitura la cap (de exemplu intr-un accident de masina) pot cauza ataxie brusca.
Accidentul vascular cerebral: Cand fluxul de sange care iriga creierul este intrerupt sau redus, lipsind celulele creierului de oxigen si nutrienti acestea incep sa moara
Atacul ischemic cerebral tranzitoriu: Cauzat de o scadere temporara a fluxului de sange care alimenteaza creierul, cele mai multe atacuri ischemice cerebrale tranzitorii dureaza cateva minute. Pierderea coordonarii si alte simptome sunt temporare.
Paralizia cerebrala. Este un termen pentru un grup de tulburari cauzate de leziuni ale creierului provocate la copii inainte, in timpul sau la scurt timp dupa nastere.
Scleroza multipla: Este o boala cronica ce afecteaza sistemul nervos central.
Varsatul de vant: Ataxia este o complicatie rara cauzata de varsatul de vant sau de alte infectii virale. Poate sa apara in etapa de vindecare si poate dura cateva zile sau cateva saptamani. In mod normal ataxia dispare complet odata cu trecerea timpului.
Tumorile. Tumorile craniene maligne sau benigne pot afecta cerebelul.
Reactiile toxice: Ataxia este un potential efect secundar al anumitor medicamete precum Fenobarbitalul sau a anumitor sedative. Intoxicatiile cu alcool, droguri, metale grele, solventi pot de asemenea cauza ataxie.

Ataxia ereditara. Unele tipuri de ataxie si anumite boli care o cauzeaza sunt ereditare. Ataxia poate fi mostenita genetic in moduri diferite. Genele sunt perechi; jumatate din fiecare pereche este mostenita de la mama si jumatate de la tata. Genele sunt dominante sau recesive. Genele dominante au efecte de dominanta fata de genele recesive. In cazul in care gena dominanta poarta un defect, acea mutatie va controla efectele genei, ducand uneori la anumite boli. Bolile cauzate de mutatia genelor dominante se numesc tulburari genetice dominante. Unele mutatii care cauzeaza ataxia pot avea loc in genele recesive. Aceste boli se numesc tulburari genetice recesive. Pentru ca o persoana sa mosteneasca o astfel de boala este necesar ca ambii parinti sa sufere de mutatii la genele recesive asociate, chiar daca ei nu sufera de pe urma lor. Diferite gene cauzeaza diferite tipuri de ataxie, majoritatea tipurilor fiind progresive. Fiecare tip produce coordonare slaba dar fiecare are anumite simptome specifice dupa care poate fi identificat.


DIAGNOSTIC


Medicul dvs va pune intrebari despre cand si cum a inceput ataxia, ce semne si simptome aveti, daca ati facut abuz de doguri sau alcool, despre potentiala expunere la toxine si va efectua un examen fizic si neurologic. Examenul neurologic include verificari de memorie si concentrare, vedere, auz, echilibru, coordonare si verificarea reflexelor. In plus pentru a determina cu exactitate cauza medicul dvs poate solicita si urmatoarele teste de laborator:
     Analize de sange. Sunt necesare pentru a confirma sau exclude anumite boli. Analizele vor ajuta si la evaluarea starii generale de sanatate, precum si la detectarea anumitor tulburari, inclusiv infectii si otravirea cu metale grele.
     Teste de urina. Analizele de urina pot sugera anumite anomalii sistemice care pot avea legaturi cu anumite forme de ataxie.
     Imagistica. O tomografie computerizata sau rezonanta magnetica a creierului pot determina cauzele potentiale.
     Testarea genetica. Este necesara pentru a determina daca ataxia are cauze genetice


TRATAMENT


Tratamentul pentru ataxie depinde de cauza. Nu exista un tratament specific. In unele cazuri, cum ar fi ataxia provocata de varsatul de vant sau de alte infectii virale, problemele se vor rezolva de la sine in timp. Pentru ataxia cauzata de alte boli ca scleroza in placi sau paralizia cerebrala este probabil sa nu existe tratament. In acest caz medicul va poate recomanda dispozitive de care sa va ajutati. (bastoane pentru mers, ustensile modificate pentru a manca). Puteti, de asemenea, beneficia de anumite terapii cum ar fi terapiile fizice sau ocupationale care sa va ajute sa mergeti.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare