Proctita Imprimare Email
Proctita este o inflamatie a rectului care produce disconfort, sangerari si ocazional scurgeri.


SIMPTOME


Simptomele includ:
     - scaune cu sange
     - constipare
     - sangerare din rect
     - scurgere din rect
     - durere sau disconfort al rectului
     - durere la scaun


CAUZE


Cauzele proctitei pot fi grupate in urmatoarele categorii:
     - boli cu transmitere sexuala
     - infectii fara transmitere sexuala
     - boli autoimune
     - substante daunatoare

Proctita cauzata de boli cu transmitere sexuala se produce in special in cazul persoanelor care fac sex anal. Bolile cu transmitere sexuala care provoaca proctita includ gonoreea, herpesul, chlamydia, limfogranulomul veneric si amebiaza.
Infectiile fara transmitere sexuala provoaca proctita mai rar decat bolile cu transmitere sexuala. Exemplul clasic de infectie fara transmitere sexuala se produce la copii si este determinata de aceeasi bacterie care provoaca faringita streptococica.
Proctita autoimuna este asociata cu boli cum ar fi colita ulceroasa sau boala lui Crohn.
Proctita poate fi provocata si de anumite medicamente, radioterapie si de introducerea anumitor substante daunatoare in rect.
Factorii de risc includ tulburarile autoimune si practicile sexuale cu risc ridicat, cum ar fi sexul anal.

 

TRATAMENT


Tratamentul proctitei depinde de cauza care o produce.

     Proctita infectioasa. Medicul va poate prescrie antibiotice pentru proctita bacteriana. In cazul proctitei cauzata de consumul de antibiotice medicul va poate prescrie metronidazol sau vancomicin. Pentru proctita provocata de virusul care produce herpesul, medicul va poate prescrie aciclovir.

     Proctita provocata de radioterapie. Cea mai comuna cauza a proctitei noninfectoase este efectul secundar produs de radioterapie. In cazul simptomelor usoare, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. In cazurile severe insa, in special in care apar sangerari, pot fi aplicate urmatoarele tratamente:   Administrarea de suplimente cu fier. Sangerarile cronice provocate de proctita pot cauza anemie. Administrarea de fier poate readuce nivelul fierului din sange la normal si poate diminua anemia.
Ablatia chirurgicala. Procedeul presupune eliminarea tesutului care sangereaza.

     Proctita provocata de boala colonului iritabil. Medicul va poate prescrie corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare, medicamente antidiareice sau tratament chirurgical.

 
 

Cautare