Astmul Imprimare Email

Astmul este o inflamatie cronica a cailor respiratorii (bronhii), care determina umflarea si ingustarea lor. In tesuturile inflamate se produce un exces de mucus. Acest mucus se poate strange si poate infunda caile respiratorii mai mici. Celulele specializate ale sistemului imunitar care se strang la locul bolnav pot produce deteriorarea tesuturilor. Rezultatul este respiratia dificila. Ingustarea bronsica este de obicei total sau partial reversibila cu anumite tratamente.

 

DESCRIERE


Bronhiile inflamate cronic pot deveni extrem de sensibile la alergeni (declansatori specifici) sau la iritanti (declansatori nespecifici). Este posibil ca bronhiile sa ramana intr-o stare de sensibilitate sporita. Aceasta stare se numeste hiperactivitate bronsica. Este probabil sa existe a anumita hiperactivitate bronsica la toate persoanele. Cu toate acestea, este clar ca asmaticii si persoanele alergice prezinta o hiperactivitate bronhiala mai mare decat persoanele neastmatice si nealergice. La persoanele sensibile, probabilitatea ca bronhiile sa se umfle si sa se ingusteze la expunerea la alergeni sau fum de tigara este mai mare. Astmul afecteaza oamenii diferit. Fiecare individ reactioneaza in felul lui la factorii declansatori. Aceasta inseamna ca doza sau tipul de medicament poate varia de la o persoana la alta.

Astmul poate fi extrinsec sau intrinsec. Astmul extrinsec, sau astmul alergic, este mai comun (cca 90% din cazuri) si se dezvolta de obicei in copilarie. Aproximativ 80% di copiii cu astm sufera de diferite alergii. Astmul alergic intra de obicei in remisie la inceputul maturitatii. Cu toate acestea in 75% din cazuri el reapare mai tarziu. Astmul intrinsec reprezinta cca 10% din toate cazurile. Se dezvolta de obicei dupa varsta de 30 de ani si nu este de obicei asociat cu alergii. Femeile sunt mai frecvent afectate si in multe cazuri declansarea bolii urmeaza dupa o infectie a tractului respirator.

SEMNE SI SIMPTOME


Simptomele astmului pot varia de la o persoana la alta sau chiar la aceeasi persoana. Este important de retinut ca multe din aceste simptome pot fi subtile si similare cu cele observate la alte boli. Toare simptomele de mai jos pot fi prezente la alte boli respiratorii sau la anumite boli de inima. Acest potential de confuzie face identificarea si diagnosticarea destul de dificila. Cele mai frecvente simptome sunt:
     - respiratia gafaita: in special la efort sau pe timp de noapte
     - respiratie suieratoare
     - tuse: mai frecventa noaptea si dimineata
     - senzatia de apasare in piept

 

CAUZE


Simptomele de astm pot fi declansate sau agravate de mai multi agenti. Factorii declansatori se impart in 2 categorii:
     - alergeni (specifici)
     - iritanti (nespecifici)

Odata ce bronhiile (nasul, ochii) devin inflamate de o expunere la un agent declansator, o reexpunere va activa cel mai probabil aceleasi simptome.

Alergenii pot fi:
     - "de sezon" - polenul
     - acarieni, molii, animale de companie, insecte
     - produse alimentare cum ar fi: peste, oua, alune, nuci, lapte de vaca, soia
     - anumiti aditivi alimentari
     - diferite materiale; ex latex

Iritantii pot fi:
     - infectii respiratorii, cum ar fi cele cauzate de bronsita sau sinuzita
     - medicamente
     - fumul de tigara
     - ceata, smogul, schimbarile meteo, fumul de esapament
     - refluxul gastroesofagian
     - exercitiile fizice facute in conditii de frig uscat
     - produse chimice, pulberi, gaze, metale
     - factori emotivi cum ar fi plansul, tipatul, rasul,
     - hormonali (sindromul premenstrual)

 

TRATAMENT


Cele mai multe medicamente pentru astm se bazeaza pe reducerea inflamatiei (corticosteroizi) sau pe relaxarea musculaturii (bronhodilatatori). In tratamentul astmului bronsic, medicamentele inhalate sunt in general preferate medicamentelor administrate oral. Medicamentele inhalate actioneaza direct asupra suprafetei cailor respiratorii si asupra muschilor acestora. Absorbtia medicamentelor inhalate in corp este minima. Prin urmare reactiile adverse sunt mai reduse in comparatie cu medicamentele administrate oral.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare