Artrita septica Imprimare Email
Artita septica sau artrita infectioasa este o infectie care apare la una sau mai multe articulatii si este provocata de anumite microorganisme. In mod normal o articulatie este lubrifiata de o cantitate mica de lichid numit lichid sinovial. In mod normal lichidul sinovial este steril si daca se recolteaza o proba care se va analiza in laborator, nu se vor gasi microbi. In cazul artritei septice in lichidul sinovial afectat vor fi gasite microorganisme.
Cel mai frecvent artrita septica afecteaza o singura articulatie, dar din cand in cand pot fi afectate mai multe. Articulatiile afectate difera in functie de natura agentului patogen precum se de predispozitia la factorii de risc ai persoanei afectate. 


SEMNE SI SIMPTOME


Simptomete de artrita septica includ febra, frisoane, dureri de articulatii, inflamatii, roseata, rigiditate si senzatie de caldura. Articulatiile cel mai frecvent implicate sunt articulatiile mari precum: articulatia genunchiului, a gleznei, a soldului sau a coatelor. La anumite persoane cu risc ridicat de infectii, pot fi infectate si articulatii precum articulatia unde clavicula intalneste sternul.


CAUZE


Artrita septica poate fi cauzata de virusi, bacterii sau ciuperci. Cele mai frecvente sunt cauzate de bacterii precum  Staphylococcus aureus si Haemophilus influenzae. La anumite persoane pot aparea infectii cu: E. coli and Pseudomonas spp. la persoanele care isi injecteaza intravenos droguri sau la batrani; Neisseria gonorrhoeae la tinerii activi sexuali;  Salmonella spp. la copiii mici. Alte bacterii care pot provoca boala sunt Mycobacterium tuberculosis sau anumite spirochete care provoaca boala Lyme.
Virusii care pot provoca artrita septica sunt: parvovirusul B19, adenovirusuri, virusuri coxsakie, HIV, virusurile care provoaca hepatita A, B sau C.
Dintre ciupercile care pot provoca boala amintim: histoplasma, coccidiomyces, şi blastomyces.
Persoanele expuse riscului sunt persoanele care folosesc medicamente imunosupresoare, persoanele care isi injecteaza droguri sau persoanele care sufera de boli reumatice, diabet zaharat. Alcoolismul, accidentele sau anumite interventii chirurgicale pot fi deasemenea factori de risc.


DIAGNOSTIC


Artrita septica este diagnosticata prin identificarea articulatiei infectare. Apoi cu ajutorul unui ac si a unei seringi se recolteaza o proba de lichid sinovial. Lichidul este analizat intr-un laborator pentru a stabili daca exista un numar mare de celule albe care sa sugereze infectia. In cultura de lichid sinovial se poate determina exact tipul de agent patogen si se poate determina sensibiliatea la antibiotice. Radiografiile pot ajuta la observarea oaselor articulatiei pentru a determina daca acestea au fost afectate. Analizele de sange sunt frecvent utilizate pentru a detecta si monitoriza inflamatia. Aceste teste includ, rata de sedimentare sau numarul de celule albe din sange.


TRATAMENT


Artrita septica se trateaza cu antibiotice si prin drenarea lichidului sinovial din articulatie. Cel mai indicat este ca tratamentul cu antibiotice sa inceapa imediat. Alegerea antibioticelor se va face in functie de rezultatele obtinute din cultura recoltata. Daca rezultatele de laborator nu sunt inca cunoscute se vor folosi antibiotice cu un spectru larg. Uneori sunt indicate combinatii de antibiotice. Tratamentul poate dura intre 4 si 6 saptamani.
Drenajul este esential pentru vindecarea rapida a infectiei. El se poate efectua prin aspiratii cu seringa sau prin proceduri chirurgicale. Artroscopia poate fi utilizata pentru a iriga articulatia si a extrage apoi lichidul. Adesea (in cazul procedurilor chirurgicale sau in cazul artroscopiei) pot fi introduse drenuri in articulatie pentru a permite scurgerea lichidului in exces.
Daca tratamentul cu antibiotice este inceput imediat sansele ca articulatia sa isi recapete toate functiile sunt mari. Daca infectia este de lunga durata, exista posibilitatea distrugerii articulatiei. 
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare