Esofagul Barett Imprimare Email
Esofagul Barrett este o afectiune in care culoarea si compozitia celulelor mucoasei esofagului sufera schimbari din cauza expunerii repetate la acid din stomac. Aceasta expunere la acidul din stomac este de cele mai multe ori rezultatul refluxului gastroesofagian. Esofagul lui Barrett este o boala putin frecventa. Doar un mic procent din prsoanele care sufera de reflux gastroesofagian o dezvolta. Dar, daca ati fost diagnosticati cu esofagul lui Barrett, trebuie sa fiti precauti pentru ca exista riscul sa dezvoltati cancer esofagian. Desi in crestere, riscul unei persoane care sufera de esofag Barrett sa dezvolte cancer esofagian este de sub 1%.


SIMPTOME


Esofagul lui Barrett in sine nu este asociat cu simptome specifice. Pirozisul (arsuri la stomac) si refluxul de acid sunt indicatori ai refluxului gastroesofagian. Un indicator al bolii este schimbarea de culoare din roz spre rosu a mucoasei esofagului. (Aceasta schimbare poate fi observata de medic folosind anumite instrumente). Alte semne si simptome care pot sugera aparitia bolii sunt:
     Probleme de inghitire: de multe ori ingustarea esofagului duce la dicultati de inghitire
     Sangerare: Puteti vomita sange, sau sange care arata ca zatul de cafea, scaunul poate fi negru sau poate exista sange in scaun
     Scadere in greutate si pierderea poftei de mancare: Este posibil sa suferiti o scadere neasteptata in greutate.


CAUZE


Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta dar de obicei apare la persoanele care sufera de reflux gastrointestinal. Sfincterul dintre esofag si stomac sta de obicei inchis si nu lasa sa iasa acidul din stomac. Refluxul gastroesofagian apare cand sfincterul este slabit.

 

TRATAMENT


Scopul principal al tratamentului este prevenirea aparitiei cancerului esofagian. Tratamentul esofagului Barrett incepe cu tratarea refluxului gastrointestinal prin schimbari ale stilului de viata si alte masuri de ingrijire. Aceste masuri includ pierderea in greutate, evitarea alimentelor care agraveaza arsurile cum ar fi mancarurile grase, condimentate, bauturile carbogazoase, ciocolata, alcoolul, renuntarea la fumat si ridicarea capului pe o perna mai inalta atunci cand dormiti pentru a impiedica refluxul in timpul somnului.

Tratamentul afectiunii avansate include medicatie si proceduri medicale chirurghicale sau non-chirurgicale.

Medicatia cuprinde administrarea de antiacide:

     - antihistaminice H2, medicamente care impiedica actiunea histaminei si eliberarea de acid
     - agenti de protectie, medicamente care protejeaza mucoasa de actiunea acidului
     - inhibitori ai pompei de protoni

Tratamentul chirurgical cuprinde tehnici realizate laparoscopic sau endoscopic. Fundoplicatura este o alternativa la medicatia pe termen lung pentru refluxul gastrointestinal. Procedura micsoreaza sfincterul prin suturarea unei parti a stomacului in jurul  portiunii distale a esofagului pentru a preveni refluxul. Interventia laparoscopica presupune inserarea unor instrumente speciale prin mici incizii, care lasa putine cicatrici. Desi operatia este eficienta pentru refluxul gastrointestinal, aceasta nu poate remedia si esofagul Barrett si nu va inlatura riscul aparitiei cancerului esofagian.

Daca aveti cancer esofagian sau esofagul Barrett in stadiu avansat, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala de extirpare a esofagului, esofagectomia. Desi acest tratament este eficient, prezinta riscul aparitiei unor complicatii serioase ca pneumonia, infarctul sau infectiile.
Interventia chirurgicala este un subiect controversat. Unii medici considera ca esofagectomia trebuie folosita ca metoda de protectie impotriva cancerului. Altii cred ca este suficient sa se faca endoscopii o data la 3-6 luni si recomanda esofagectomia doar daca evolueaza cancerul.
In general medicii nu recomanda operatia persoanelor cu o stare a sanatatii precara, avand in vedere riscurile acesteia.

Alternative la medicatie si interventia chirurgicala sunt:

      Terapia fotodinamica. Prin aceasta procedura se injecteaza un medicament care face ca celulele Barrett sa fie sensibile la lumina. Apoi, medicul introduce o sursa speciala de lumina in esofag, care impreuna cu medicamentul injectat anterior creeaza o reactie ce va distruge celulele Barrett.
      Electrocauterizarea. Medicul va introduce un fir electric in esofag pentru a arde celulele bolnave.
      Terapia cu laser. Medicul va folosi o raza laser pentru a arde celulele bolnave.
      Coagularea cu plasma de argon. Medicul va elibera un jet de gaz de argon si va folosi un curent electric pentru a arde celulele bolnave.
      Rezectia endoscopica a mucoasei. Cu ajutorul unui endoscop, medicul injecteaza o solutie salina in zona afectata a esofagului si apoi elimina tesutul bolnav.
      Ablatia prin radiofrecventa. Medicul introduce o camera si un balon mic in esofag, care il ajuta sa masoare zona care necesita tratament. Apoi medicul introduce un al doilea balon dimensionat exact pe zona afectata, balon care elibereaza o scurta unda de energie pentru a arde tesutul bolnav. Aceasta procedura este noua si inca studiata.

 
 

Cautare