Online

Avem 153 vizitatori online
Arterita temporala Imprimare Email
Arterita temporala (Boala lui Horton, arterita craniala, arterita cu celule gigante) este o inflamatie a arterelor de dimensiune medie si mare. Ea afecteaza in mod caracteristic una sau mai multe ramuri ale arterei carotide, mai ales artera temporala de unde si numele. Totusi este o boala sistemica care poate afecta artere din diverse locuri.
Apare la bolnavii varstnici, dupa 50 de ani si obisnuit dupa 60 de ani. Se localizeaza la bifurcarea carotidei, la nivelul arterelor extracraniene (artera faciala sau temporala). Debutul este insidios, prin: cefalee, oboseala, anorexie, scadere in greutate, polimialgii reumatice, febra.

Caracterul cefaleei este sugestiv: localizare temporala, uni sau bilaterala, cu iradiere in pielea capului si regiunea occipitala. Alteori, apare cand bolnavul isi pune capul pe perna, cand se piaptana, se spala pe cap sau isi pune ochelarii. Orice cefalee persistenta, care apare dupa 50 de ani, trebuie sa sugereze si o arterita Horton (temporala).


SEMNE SI SIMPTOME


Boala lui Horton se manifesta prin dureri de cap intense, localizate la o tampla sau la ambele, cauzata de inflamatia peretelui arterial. Poate apare durerea scalpului sau claudicatia maseterilor sau a limbii. Alte manifestari includ stare generala alterata, oboseala, anorexie, pierdere ponderala, transpiratii si artralgii
Local se pot observa tumefactia tegumentului regiunii temporale, reliefarea traiectului arterei temporale, care apare sinuos, cu nodozitati si eritem si tumefactie dureroasa. La palpare apar: infiltrarea tesutului, nodozitati indurate si lipsa pulsului. Uneori apar pierderea vederii, dureri la masticatie. Pot aparea si simptome articulare si musculare. Se pot intalni simptome cerebrale, neuropatii periferice, claudicatie intermitenta.


DIAGNOSTIC


 Diagnosticul se pune in urma unui examen sangvin, care evidentiaza o viteza de sedimentare ridicata, semn al unei inflamatii, si a unui examen histologic al tesutului arterial dupa biopsia arterei temporale, efectuata la spital sub anestezie locala. Deoarece implicarea vasului poate fi segmentara, diagnosticul poate fi scapat la o biopsie de rutina; se recomanda o sectionare seriata a fragmentului bioptic. Cand arterele temporale apar clinic normale, dar arterita temporala este suspectata puternic, pentru silirea diagnosticului este nevoie de un segment bioptic de cativa cm. Biopsia de artera temporala trebuie obtinuta cat se poate de repede pentru lamurirea semnelor si simptomelor oculare si in aceste circumstante tratamentul nu trebuie sa intarzie din cauza biopsiei, in aceasta printa, s-a aratat ca biopsiile de artera temporala pot arata vasculita chiar dupa mai mult de 14 zile de corticoterapie. Un raspuns major clinic la tratamentul cu glucocorticoizi poate confirma diagnosticul.


TRATAMENT


Arterita temporala si simptomele asociate sunt sensibile exclusiv la corticoterapie. Pentru diminuarea efectelor secundare ale corticoterapiei la indizii varstnici, poate fi incercata terapia alternanta, dar numai dupa ce boala a intrat in remisiune cu terapie zilnica. Cand apar semne si simptome oculare, este important ca terapia sa fie initiata sau adaptata controlului lor. Din cauza posibilitatii recaderilor, terapia trebuie continuata pentru cel putin 1-2 ani. VSH poate servi ca indicator util pentru aprecierea starii de inflamatie in procesul de monitorizare si modulare terapeutica si poate fi folosita pentru aprecierea ratei schemei de reducere. Totusi, cresteri minime ale VSH pot apare in timpul scaderii dozei glucocorticoizilor fara a reflecta, neaparat, o exacerbare a arteritei, mai ales daca bolnavul este fara simptome. in aceste circumstante schema de scadere poate continua cu grija. Daca se incearca mentinerea unei VSH normale in timpul perioadei de scadere, toxicitatea glucocorticoizilor se va exprima aproape sigur. Prognosticul este in general bun si majoritatea bolnalor ating o remisiune completa care este deseori mentinuta dupa intreruperea terapiei.
Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare