Distonia cervicala Imprimare Email
Distonia cervicala este o afectiune dureroasa in cazul careia muschii gatului se contracta involuntar, determinand capul sa se incline intr-o parte, inainte sau inapoi. Aceasta poate aparea la femeile de varsta a doua, dar in cazuri rare chiar si la copii. Simptomele incep treptat si ajung la un punct in care nu se mai inrautatesc. Nu exista vindecare pentru distonia cervicala, dar uneori afectiunea se rezolva de la sine. Injectarea toxinei botulinice in muschii afectati poate atenua simptomele distoniei cervicale. Foarte rar,
poate fi necesara interventia chirurgicala.


SIMPTOME


Acestea includ:

     Gatul intepenit. Contractiile musculare provocate de distonia cervicala pot determina capul sa se incline in diferite directii: barbia spre umar care este cea mai frecventa, urechea spre umar, barbia drept in sus, barbia drept in jos. In unele cazuri poate aparea o combinatie de pozitii anormale ale capului, chiar miscari ale capului similare unei convulsii.
     Durere. Cel putin doua treimi dintre persoanele care sufera de distonie cervicala au dureri de gat care merg spre umeri sau dureri de cap. In unele cazuri, durerea provocata de distonia cervicala poate fi epuizanta.
    Tremur. Distonia cervicala poate provoca tremur in brat sau mana.
    Ridicarea umarului. Afectiunea poate determia umarul de pe partea afectata sa se ridice spre ureche.


CAUZE


Cercetatorii cred ca simptomele distoniei cervicale sunt provocate de un defect in abilitatea creierului de procesa mesajele chimice care permit celulelor creierului sa comunice intre ele. In cele mai multe cazuri, medicii nu stiu exact de unii oameni dezvolta aceasta afectiune si altii nu. Totusi, unele cazuri par sa fie legate de:
     - leziune la cap, gat sau umar
     - atac cerebral
     - tumori in creier sau in maduva spinarii
     - medicamente antipsihotice, anti-greata si antidepresive
     - toxine, cum ar fi metalele grele si monoxidul de carbon

Afectiunea este mai frecventa in cazul femeilor, cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.

 

TRATAMENT


Nu exista tratament pentru distonia cervicala. Tratamentul se axeaza pe ameliorarea simptomelor.

Medicamente. Persoanele care sufera de distonie cervicala folosesc de cele mai multe ori o combinatie de medicamente pentru a reduce simptomele.
     Toxina botulinica. Toxina botulinica (in ambele forme: botox sau myobloc), poate fi injectata direct in muschii gatului afectati de boala. Majoritatea persoanelor observa o imbunatatire imediata si tratamentul trebuie repetat la fiecare 3 sau 4 luni
     Medicamente pentru boala Parkinson. Medicamentele folosite pentru a combate tremuraturile pot fi folosite in combinatie cu injectiile cu toxina botulinica
     Relaxante musculare. Aceste medicamente reduc de asemenea si anxietatea si sunt mai folositoare in cazul in care boala este inrautatita de stres.

Terapii. Intinderile pot reduce durerea si pot prelungi efectul toxinei botulinice.

Metode chirurgicale. In cazul in care terapiile neinvazive  nu ajuta, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala.
     Stimularea cerebrala. Procedura consta in introducerea unui conductor electric in creier, prin intermediul unei mici gauri practicate in craniu. Capatul electrodului este plasat in portiunea de creier care controleaza miscarile gatului. Electrodul este conectat printr-un fir care trece pe sub piele, la o mica baterie plasata in piept. Bateria emite semnale electrice catre electrod care intrerupe semnalul nervos care produce intoarcerea capului
     Sectionarea muschilor sau a nervilor. Interventia chirurgicala prin care sunt taiate fibrele nervoase sau musculare este practicata la pacientii care nu mai pot fi ajutati prin tratamente cu medicamente sau injectii cu toxina botulinica.
   

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare