Deviatia de sept Imprimare Email
Septul este peretele subtire din interiorul nasului care separa cele doua cavitati ale nasului. In mod normal, septul este situat in centrul nasului, separand in mod egal cele doua parti ale nasului. Totusi, in cazul a 80% din oameni, septul este deplasat intr-o parte, facand un canal nazal mai mare decat celalalt. Cand septul este deplasat mult fata de centru, atunci aveti deviatie de sept. In cazul in care deviatia de sept este foarte mare, poate bloca una din nari si reduce cantitatea de aer pe care o inspirati. Simptomele care pot rezulta sunt dificultati la respiratie, congestie nazala, sangerari si infectii frecvente ale sinusului. Deviatia de sept poate exista de la nastere sau, mai frecvent, poate rezultatul unei leziuni. Tratamentul deviatiei de sept include diverse medicamente pentru a ameliora simptomele. Totusi, pentru a corecta o deviatie de sept este necesara interventia chirurgicala.


SIMPTOME


Daca o deviatie de sept este minora, este posibil sa nu aveti simptome si sa nu stiti ca aveti asa ceva. Daca totusi deviatia de sept este mare, poate provoca urmatoarele simptome:
     - Obstructia narilor. Aceasta va provoca dificultati la respiratie prin una sau ambele nari, care se pot observa mai bine atunci cand aveti o raceala sau o alergie care determina narile dumneavoastra sa se inflameze si sa se ingusteze.
     - Congestia nazala. Ca urmare a congestiei nazale, mucusul este impiedicat sa curga din nas si ajunge sa curga in gat.
     - Sangerari nazale. Suprafata septului nazal poate deveni uscata, favorizand sangerarile nazale.
     - Frecvente sau repetate infectii ale sinusului. Infectiile sinusului pot fi determinate de mucusul acumulat si provoaca dureri ale fetei si dureri de cap.
     - Respiratie zgomotoasa in timpul somnusului. Aceasta apare in special la copii mici care au deviatie de sept.


CAUZE


Deviatia de sept apare atunci cand septul - peretele subtire care separa cele doua cai nazale - este deplasat intr-o parte. In unele cazuri, deviatia de sept apare in timpul dezvoltarii fatului si este evidenta la nastere. Mai frecvent, o deviatie de sept este rezultatul unei leziuni la nas care deplaseaza septul nazal de la pozitia sa normala. La sugari, o astfel de leziune poate aparea in timpul nasterii. La copii si adulti, o serie de accidente pot provoca deviatia de sept, de la impiedicare pana la ciocnirea cu alta persoana. Traumele la nas apar cel mai frecvent la persoanele care practica sporturi de contact sau in accidente de masina.

 

TRATAMENT


Tratamentul initial al deviatiei de sept este directionat inspre ameliorarea simptomelor. Medicul va poate prescrie:
     Decongestionante. Decongestionantele sunt medicamente care reduc congestia nazala, permitand aerului sa circule prin ambele fose nazale.
     Antihistaminice. Antihistaminicele sunt medicamente care previn simptomele produse de alergii (secretiile nazale). Evitarea aparitiei secretiilor nazale este importanta deoarece ele pot obtura fosa nazala ingustata, fapt care poate duce la complicatii ca sinuzita.
     Medicamentele ofera doar alinare temporara, ele necorectand deviatia de sept.

     Interventia chirurgicala. In cazul in care simptomele devin suparatoare, deviatia trebuie tratata chirurgical. Septoplastia este singura cale de a corecta deviatia de sept. In timpul interventiei, septul este pozitionat pe centrul nasului. Deoarece operatia se face prin interiorul narilor, nu se vor observa cicatrici sau vanatai. Interventia, care dureaza o ora sau o ora si jumatate, se face sub anestezie locala sau generala.
     Desi septoplastia este o interventie sigura, exista cateva riscuri asociate. Riscurile depind de tipul anesteziei si de starea de sanatate a pacientului. Ele includ: infectii, sangerari excesive, scaderea sensibilitatii buzei superioare sau schimbarea aspectului nasului.
     Septoplastia nu se va face copiilor.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare