Online

Avem 92 vizitatori online
Dictionar medical - De ce educatie sexuala?


De ce educatie sexuala? Imprimare Email
Educatia sexuala este procesul de obtinere de informatii, de formare de atitudini si credinte despre sex, de identitate sexuala, relatii si intimitate. Educatia sexuala se refera si la dezvoltarea aptitudinilor la tineri, astfel incat acestia sa faca alegeri in cunostinta de cauza, sa se simta increzatori si competenti in alegerile facute. Este unanim acceptat faptul ca tinerii au dreptul la educatie sexuala pentru a se proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala, a sarcinilor nedorite a abuzurilor si a exploatarii sexuale. Educatia sexuala poate de asemenea sa ajute tinerii sa faca distinctie intre informatiile corecte si cele eronate si sa isi formeze pareri despre anumite aspecte morale si sociale sensibile ca: avortul, sexul inainte de casatorie, homosexualitatea si contraceptia.

Tinerii pot fi expusi la o gama larga de atitudini si convingeri in legatura cu sexul si sexualitatea. Acestea apar uneori contradictorii si confuze. De exemplu unele mesaje accentueaza riscurile si pericolele asociate cu activitatea sexuala in timp ce alte mesaje promoveaza ideea ca a fi activ sexual face o persoana mai atractiva si mai matura.

Persoanele care ofera educatie sexuala au propriile atitudini si credinte despre sex dar este foarte important sa nu lase aceste lucruri sa influenteze negativ educatia oferita. De exemplu chiar daca o persoana considera ca tinerii nu trebuie sa faca sex inainte de casatorie, nu trebuie sa ascunda informatii importante despre contraceptie si sex protejat. Incercarile de a impune vederi inguste din punct de vedere moral asupra sexului si a sexualitatii au fost sortite esecului. In loc sa incerce sa descurajeze sau sa sperie tinerii, educatia sexuala eficienta trebuie sa construiasca atitudini si convingeri care sa permita tinerilor sa poata sa ia decizii cu privire la orice tip de activitate sexuala, tinand cont de toate riscurile potentiale.  Educatia sexuala eficienta prevede de asemenea ca tinerii sa aiba oportunitatea sa exploreze motivele pentru care oamenii fac sex si sa se gandeasca cum sexul implica emotiile, sentimentele, respectul pentru sine si pentru altii si corpul.
 


 

Cautare