Dictionar medical - Corpul uman - aparate si sisteme


Sistemul osos Imprimare Email

Scheletul este elementul de sustinere a organismului uman si reprezinta aproximativ o cincime din greutatea organismului. Solide si usoare, cele 206 oase care il compun au o forma adaptata la rolul fiecaruia si la mediul inconjurator. Coastele sunt suple si usoare si in timp de protejeaza organele vitale, permit ridicarea si expansiunea toracelui in timpul respiratiei. Oasele noastre sunt tot atatea puncte de fixare pentru muschi, care le utilizeaza pentru a misca diferitele parti ale corpului.

Citeşte mai mult...
 
Sistemul muscular Imprimare Email

Corpul uman are aproximativ 700 de muschi, care reprezinta 40% din masa corpului. Muschii denumiti aparenti sunt vizibili sub piele, in special la culturisti. Acestia formeaza un strat superficial sub care se gasesc straturi musculare intermediare. Sub acestea din urma, muschii profunzi se afla in contact direct cu oasele scheletului.

Citeşte mai mult...
 
Sistem reproducator Imprimare Email

Individul nu este etern; doar reproducerea sexuala poate perpetua viata. Fiecare individ sexuat are aparatul genital constituit din ansamblul de organe care intervin in sexualitate si in producerea de celule sexuale.

Citeşte mai mult...
 
Sistemul nervos Imprimare Email

Corpul uman, supus capriciilor mediului inconjurator, isi adapteaza, raspunsurile fiziologice la fluxul continuu al informatiilor care ii parvin din exterior.

Citeşte mai mult...
 
Sistem urinar Imprimare Email
Sistemul urinar este o veritabila masina pentru epurarea corpului. El extrage deseurile din sange si le elimina in urina.
Citeşte mai mult...
 
Sistemul limfatic Imprimare Email

Fiecare celula a organismului este scufundata intr-un lichid in care isi arunca deseuri. Acest mediu trebuie sa aiba o compozitie stabila pentru a garanta starea buna si functionarea perfecta a celulelor. Echilibrul sau se bazeaza pe mecanisme de reglare orchestrate de sistemul limfatic.

Citeşte mai mult...
 
Sistemul circulator Imprimare Email
Inima, considerata ca un organ nobil de aproape toate culturile, nu este sediul sentimentelor. Rolul sau nu este insa mai putin important. Ea asigura circulatia sangelui in intregul corp.
Citeşte mai mult...
 
Sistemul digestiv Imprimare Email
La fel ca oxigenul pe care il respiram, alimentele pe care le ingeram sunt vitale. Alimentatia contine elementele nutritive esentiale: glucidele, lipidele, proteinele, apa, vitaminele si sarurile minerale.
Citeşte mai mult...
 
Sistemul respirator Imprimare Email
Nasul, faringele, traheea, bronhiile si plamanii, sistemul respirator in totalitate, furnizeaza miliardelor de celule ale organismului nostru oxigenul necesar.
Citeşte mai mult...
 


 

Cautare