Dictionar medical - boli insuficienta respiratorie
Anemia Imprimare Email
Anemia nu este o boala in sine, ci, mai degraba, semnul unei afectiuni mai severe.


DESCRIERE


Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange (hematii sau eritrocite) sub valorile normale sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina (scaderea concentratiei de hemoglobina).
Citeşte mai mult...
 
Astmul Imprimare Email

Astmul este o inflamatie cronica a cailor respiratorii (bronhii), care determina umflarea si ingustarea lor. In tesuturile inflamate se produce un exces de mucus. Acest mucus se poate strange si poate infunda caile respiratorii mai mici. Celulele specializate ale sistemului imunitar care se strang la locul bolnav pot produce deteriorarea tesuturilor. Rezultatul este respiratia dificila. Ingustarea bronsica este de obicei total sau partial reversibila cu anumite tratamente.

Citeşte mai mult...
 
Atacurile de panica (tulburari legate de panica) Imprimare Email

DESCRIERE


Un atac de panica se caracterizeaza prin episoade neasteptate si repetate de teama intensa sau anxietate.
Dupa ce o persoana a avut un atac de panica, de exemplu intr-un magazin aglomerat, sau intr-un lift el poate dezvolta temeri irationale denumite fobii si va evita locurile sau situatiile respective. In cele din urma, pacientul va ajunge la ideea ca prezenta lui in locul sau situatia respectiva este cauza declansarii atacului de panica. Acest lucru poate duce la situatia in care persoana va refuza sa mai iasa din casa. Aceasta tulburare se numeste agorafobie. Astfel exista doua tipuri de atacuri de panica: atacuri de panica cu agorafobie sau fara agorafobie. Ca si alte boli majore, atacurile de panica pot avea un impact major asupra unei persoane daca aceasta nu primeste tratament eficace.
Atacurile de panica la copii pot avea ca rezultat scaderea notelor la scoala, evitarea scolii, indepartarea de parinti, depresia, ganduri suicidale.
Citeşte mai mult...
 
Bronsita Imprimare Email
Bronsita este o boala respiratorie in care mucoasa cailor respiratorii se inflameaza. Datorita faptului ca membrana se umfla si se ingroasa, caile respiratorii se ingusteaza sau se blocheaza, ceea ce cauzeaza tuse insotita de flegma si insuficienta respiratorie. Boala are doua forme: acuta (dureaza mai putin de 6 saptamani) si cronica (persista doua pana la trei luni in fiecare an, timp de doi ani).
Citeşte mai mult...
 
Embolia pulmonara Imprimare Email

Embolia pulmonara este o afectiune care apare atunci cand o artera pulmonara este blocata. In cele mai multe cazuri, blocajul este cauzat de unul sau mai multe cheaguri care ajung in plamani din diferite parti ale corpului. Cele mai multe cazuri provin din picioare, dar ele se pot forma si in venele bratelor sau chiar in inima. In cele mai multe cazuri, embolia pulmonara nu este letala.

Citeşte mai mult...
 
Emfizemul Imprimare Email
Boala este caracterizata prin cresterea anormala a spatiilor aeriene alveolare, prin diminuarea elsticitatii pulmonare, respectiv scaderea puterii de contractie a alveolelor si prin tulburari consecutive, in ceea ce priveste primenirea cu oxigen alveolar si a sangelui, precum si schimburile de gaze intre aerul aerul atmosferic si sange.
Citeşte mai mult...
 
Fibroza pulmonara idiopatica Imprimare Email
Exista numeroase forme de manifestare a fibrozei pulmonare, cea mai comuna fiind leziunea progresiva a tesutului pulmonar care afecteaza capacitatea de a respira si de a absorbi oxigen in sange.
In general, leziunea tesutului pulmonar este ireversibila si are cauze necunoscute. Tratamentul poate incetini procesul deteriorarii tesutului pulmonar, dar nu il poate opri definitiv.
Citeşte mai mult...
 
Hipertensiunea pulmonara Imprimare Email
Hipertensiunea pulmonara reprezinta presiunea anormal de mare in arterele pulmonare din cauza ingustarii acestora. Ingustarea arterelor creaza o rezistenta marita la inaintarea sangelui si presupune mai multa "munca" pentru inima. Inima isi va mari volumul din cauza efortului suplimentar.
Citeşte mai mult...
 
Insuficienta cardiaca Imprimare Email
Insuficienta cardiaca inseamna ca inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului. De-a lungul timpului anumite boli precum bolile coronariene sau hipertensiunea arteriala slabesc inima si aceasta nu mai poate functiona eficient.
Citeşte mai mult...
 
Pleurezia Imprimare Email
Pleurezia este inflamatia tesutului din jurul plamanilor (pleura). Exista doua straturi de pleura: unul care acopera plamanii si unul care acopera peretele interior al pieptului. Aceste doua straturi sunt lubrifiate de lichidul pleural. Pleurezia este frecvent asociata cu acumularea de extra fluid in spatiul dintre cele doua straturi de pleura. Receptorii de durere ai plamanului sunt localizati in pleura. De aceea, atunci cand aceasta devine inflamata, rezultatul este o durere ascutita mai ales la inspiratie.
Citeşte mai mult...
 
Pneumonia Imprimare Email
Pneumonia este o infectie a unuia sau a ambilor plamani, cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci. Inainte de descoperirea antibioticelor, una din trei persoane cu pneumonie decedau.
Citeşte mai mult...
 
Pneumotoraxul Imprimare Email
Pneumotoraxul este un tip de colaps pulmonar, care apare atunci cand aerul patrunde in spatiul dintre plamani si pleura (membrana care acopera plamanii si imbraca cutia toracica). Presiunea aerului in plamani determina plamanul sa cedeze, provocand dureri toracice puternice si probleme de respiratie. Pneumotoraxul poate deveni amenintator pentru viata daca presiunea din torace impiedica plamanii sa aduca in sange cantitatea necesara de oxigen.
Citeşte mai mult...
 


 

Cautare