Dictionar medical - boli durere de cap
Arterita temporala Imprimare Email
Arterita temporala (Boala lui Horton, arterita craniala, arterita cu celule gigante) este o inflamatie a arterelor de dimensiune medie si mare. Ea afecteaza in mod caracteristic una sau mai multe ramuri ale arterei carotide, mai ales artera temporala de unde si numele. Totusi este o boala sistemica care poate afecta artere din diverse locuri.
Apare la bolnavii varstnici, dupa 50 de ani si obisnuit dupa 60 de ani. Se localizeaza la bifurcarea carotidei, la nivelul arterelor extracraniene (artera faciala sau temporala). Debutul este insidios, prin: cefalee, oboseala, anorexie, scadere in greutate, polimialgii reumatice, febra.

Caracterul cefaleei este sugestiv: localizare temporala, uni sau bilaterala, cu iradiere in pielea capului si regiunea occipitala. Alteori, apare cand bolnavul isi pune capul pe perna, cand se piaptana, se spala pe cap sau isi pune ochelarii. Orice cefalee persistenta, care apare dupa 50 de ani, trebuie sa sugereze si o arterita Horton (temporala).
Citeşte mai mult...
 
Atac cerebral Imprimare Email
Atacul cerebral (accident vascular) apare atunci cand alimentarea cu sange a anumitor parti ale creierului este intrerupta, ceea ce duce la moartea celulelor. Cand fluxul de sange este afectat, oxigenul si glucoza nu mai pot fi livrate catre creier.
Citeşte mai mult...
 
Cefaleea de tip tensiune Imprimare Email
Cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventa durere de cap si cauzele sale nu sunt pe deplin intelese. O cefalee de tip tensiune este o durere difuza, usoara sau moderata pe care multi oameni o descriu ca avand o banda stransa in jurul capului. Din fericire exista tratamente eficiente pentru aceasta boala. Gestionarea cefaleei este adesea un echilibru intre stimularea obiceiurilor sanatoase, gasirea de tratamente alternative si medicamentele corespunzatoare.
Citeşte mai mult...
 
Disfunctia temporomandibulara Imprimare Email
Disfunctia temporo-mandibulara poate provoca sensibilitate si durere la articulatia temporo-mandibulara - articulatia de pe fiecare parte a capului, in dreptul urechilor, unde oasele mandibulei intalnesc craniul. Aceasta articulatie va permite sa vorbiti, sa mestecati si sa cascati.
Citeşte mai mult...
 
Encefalita Imprimare Email
Encefalita este o inflamatie a creierului, provocata de o infectie.
Citeşte mai mult...
 
Meningita Imprimare Email
Meningita este o inflamare a membranelor (meninge) si a fluidului cerebrospinal care inconjoara creierul si maduva spinarii, inflamatie provocata de o infectie. Cele mai multe cazuri de meningita sunt provocate de infectii virale, dar pot fi provocate si de infectii cu bacterii sau ciuperci. In functie de cauza infectiei, meningita se poate vindeca singura sau poate necesita ajutor medical.
Citeşte mai mult...
 
Migrena Imprimare Email
Migrena este o durere de cap foarte puternica. In unele cazuri este insotita de o aura, un semnal senzorial, cum ar fi licariri de lumina, puncte oarbe sau furnicaturi in maini sau picioare. Migrenele sunt adeseori insotite si de alte simptome ca greata, voma si sensibilitate crescuta la sunet si lumina.
Citeşte mai mult...
 
Nevralgia de trigemen Imprimare Email
Nevralgia de trigemen este o inflamare foarte dureroasa a nervului trigemen. Nervul trigemen este nervul care transmite senzatii la nivelul fetei si a ochilor.
Citeşte mai mult...
 
Nevralgia migrenoasa Imprimare Email
Nevralgia migrenoasa este o durere de cap foarte puternica, care se repeta ciclic in timp. Puseurile de durere pot aparea intr-un interval de la cateva saptamani pana la cateva luni, urmate de perioade de remisie
in care durerile inceteaza complet.
Citeşte mai mult...
 
Tumoare cerebrala Imprimare Email
O tumoare cerebrala este o crestere anormala a celulelor din creier. Exista multe tipuri de tumori cerebrale. Unele sunt benigne (necanceroase) altele sunt maligne (canceroase). Tumorile pot sa apara direct in creier sau pot sa apara in alte parti ale corpului raspandindu-se mai apoi la creier. In ultimii ani, s-a observat o crestere a numarului de tumori cerebrale depistate.
Citeşte mai mult...
 


 

Cautare