Dictionar medical - boli congestie nazala
Deviatia de sept Imprimare Email
Septul este peretele subtire din interiorul nasului care separa cele doua cavitati ale nasului. In mod normal, septul este situat in centrul nasului, separand in mod egal cele doua parti ale nasului. Totusi, in cazul a 80% din oameni, septul este deplasat intr-o parte, facand un canal nazal mai mare decat celalalt. Cand septul este deplasat mult fata de centru, atunci aveti deviatie de sept.
Citeşte mai mult...
 
Polipii nazali Imprimare Email
Polipii nazali sunt excrescente de forma unei picaturi de apa care se formeaza de-a lungul cailor nazale sau a sinusurilor. Daca sunt prea mari, va pot impiedica sa respirati, va pierdeti simtul mirosului si faceti des
infectii. Polipii nazali sunt mai frecventi la adulti, mai ales la cei care sufera de astm, infectii frecvente ale sinusurilor si alergii. Copiii cu fibroza chistica pot de asemenea suferi de polipi nazali. Medicamentele pot micsora sau elimina polipii nazali, dar uneori este nevoie de interventie chirurgicala pentru a-i indeparta. Totusi, chiar daca tratamentele au avut succes, acestia se pot forma din nou.


SIMPTOME

Polipii nazali sunt asociati cu sinuzita cronica, inflamarea cailor nazali si a sinusurilor. Daca sunt mari, acesti pot bloca caile nazale si sinusurile. Simptomele acestor afectiuni includ:
     - secretii nazale
     - nas infundat
     - pierderea simtului mirosului si gustului
     - durere a fetei sau de cap
     - sforait
     - mancarime in zona ochilor

Exista posibilitatea sa aveti polipi nazali si sa nu aveti niciun simptom.


CAUZE

Caile nazale si sinusurile sunt captusite cu o membrana, un tesut care secreta mucus. Membrana contine mici vase de sange si este acoperita cu perisori numiti cili. Atunci cand inspirati, pe caile nazale si sinusuri
aerul este incalzit, umezit si curatat inainte de a ajunge in plamani. Impuritatile din aer sunt retinute in mucus si perii ciliari le aduc spre iesirea din nas sau in gat. Polipii nazali se formeaza atunci cand membrana cailor nazale si a sinusurilor se inflameaza. Afectiunea este considerata cronica atunci cand simptomele dureaza mai mult de 3 luni. Nu s-a stabilit cu exactitate de ce inflamatia cronica duce la formarea polipilor, dar se pare ca un factor este raspunsul sistemului imunitar la aceasta inflamatie. Desi se pot forma oriunde pe caile nazale si in sinusuri, polipii nazali se formeaza adeseori la intrarea in sinusuri.
 
Raceala Imprimare Email
Raceala poate fi cauzata de peste 200 de virusuri.
Citeşte mai mult...
 
Rinita alergica (febra fanului) Imprimare Email
Feba fanului (rinita alergica) produce simptome asemanatoare cu ale unei raceli: stranut, presiune in sinusuri, nas care curge. Febra fanului este un termen impropriu. Fanul nu este o cauza a bolii si nu produce febra. Termenul corect, folosit pentru a descrie aceasta reactie alergica este "Rinita alergica".
Citeşte mai mult...
 
Rinita nonalergica Imprimare Email
Rinita nonalergica este inflamatia captuselii interne a nasului care provoaca congestie nazala si rinoree.
Citeşte mai mult...
 
Sinuzita acuta Imprimare Email
Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor care se produce din cauza unei infectii virale sau bacteriene.
Citeşte mai mult...
 
Sinuzita cronica Imprimare Email
Sinuzita cronica este inflamarea sinusurilor si a cailor nazale, ceea ce impiedica drenarea secretiilor si poate cauza acumularea de mucus. Daca suferiti de sinuzita cronica, puteti avea dificultati la respiratia pe nas, puteti simti umflata zona din jurul ochilor si puteti avea durere a fetei sau de cap.
Citeşte mai mult...
 


 

Cautare