Dictionar medical - Totul despre HIV / SIDA
Modalitati de transmitere (Contacte sexuale neprotejate, injectarea drogurilor, tatuaje etc)
HIV nu se transmite prin…sarut, insecte, injectarea cu siringi sterile, sex protejat
Tipuri teste HIV
Evolutie si tratament
Aspectele psihologice ale unei persoane seropozitive
Manifestari psihopatologice

Proiect realizat in colaborare cu Larisa Cucerzan (Creatza)Cai de transmitere a infectiei cu hiv Imprimare Email
HIV se transmite prin…

Contacte sexuale vaginale

HIV se găseşte în fluidele sexuale unei persoane infectate. La bărbaţi, aceasta înseamnă fluidele care se elimină din penis înainte şi în timpul actului sexual. Pentru o femeie, aceasta înseamnă cu HIV se găseşte în fluidele produse în vagin înainte şi în timpul actului sexual pentru a ajuta la penetrare.

Citeşte mai mult...
 
Cum nu se transmite hiv Imprimare Email
HIV nu se transmite prin…

Sărut

Opinia ştiinţifică susţine destul de clar că HIV nu se transmite prin sărut.

Citeşte mai mult...
 
TESTUL HIV Imprimare Email

HIV test este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in singe ca urmare a infectarii. Primul test care se face este testul ELISA (prescurtare dupa termenul Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay : reactie imunoenzimatica). Testul ELISA este deosebit de precis. Rezultatele lui se afla in intervalul de 99 - 99,5 % rezultate exacte. In cazul unui rezultat pozitiv se poate cere verificarea suplimentara a testului cu o procedura specifica - testul Western Blot sau IFA (prescurtare dupa termenul Immuno-Fluorescence Assay : reactie imunofluorescenta).

Citeşte mai mult...
 
Evolutie si tratament Imprimare Email
Dupa ce patrunde in organism, virusul HIV se multiplica rapid, determinand sinteza de anticorpi specifici. Acesti anticorpi sunt dovezi ale infectarii cu virusul HIV, dar ei nu pot neutraliza virusul. Dar, in primele trei luni care urmeaza contaminarii acesti anticorpi anti-HIV nu pot fi depistati in serul sangvin. La sfarsitul perioadei de seroconversie, adica dupa 3 luni de la momentul contaminarii, prezenta anticorpilor poate fi decelata in serul sangvin.
Citeşte mai mult...
 
Aspecte psihologice Imprimare Email

Aflarea statusului de seropozitivitate reprezinta un risc psihologic deosebit si antreneaza o serie de repercusiuni psihologice.Modelul de expresie al acestor repercusiuni depinde de mai multi factori,dintre care cei mai importanti sunt:personalitatea subiectului,circumstantele diagnosticarii seropozitivitatii, anturajul sau.

Citeşte mai mult...
 
Manifestari psihopatologice Imprimare Email

La adolescentii si tinerii seropozitivi apar o serie de manifestari psihopatologice:

Starile /tulburarile anxioase sunt probabil cele mai frecvente si au o larga paleta de manifestari. Pacientul poate trai o permanenta stare de neliniste ,ca si cum ceva rau urmeaza sa se intample ,poate avea tulburari de somn,cosmaruri,teama de a ramane singur ,iritabilitate ,dificultati de concentrare .Adolescentul/tanarul are in permanenta nevoie de atentie ,de aprobare, de prezenta parintilor .Aceste manifestari se pot agrava pana la fobii, si/sau tulburari obsesiv–compulsive.

Citeşte mai mult...
 


 

Cautare