Endometrioza Imprimare Email
Endometrioza este o tulburare a sistemului reproducator feminin. In cazul endometriozei, endometrul (mucoasa uterina) apare si in alte locuri. Cel mai adesea el creste pe tuburile falopiene (trompele uterine) si ovare. Cand tesutul endometrial este localizat in alta parte a corpului, el continua sa se comporte in timpul menstruatiei la fel ca si cum ar fi situat in uter: se ingroasa, se rupe si sangereaza in fiecare luna. Pentru ca sangele nu are pe unde sa fie evacuat din corp, tesutul din jur se inflameaza. Sangele retinut poate da nastere la chisturi, tesuturi cicatrizate si la "lipirea" anumitor organe. Boala provoaca dureri pelviene, in special in timpul menstruatiei. Endometrioza poate provoca si probleme de fertilitate.


SIMPTOME


Endometrioza poate fi usoara, moderata sau severa si fara tratament tinde sa se inrautateasca in timp. Unele femei nu au nici un fel de simptom, si boala este descoperita numai cand bucati de tesut endometrial sunt gasite in afara uterului in timpul anumitor operatii. Alte femei pot avea unul sau mai multe simptome prezentate mai jos:
     Menstruatii dureroase (dismenoree). Durerea pelviana si crampele pot incepe cu cateva zile inainte de ciclu, se intind cateva zile si pe perioada lui si pot include dureri abdominale si dureri in zona de jos a spatelui. Severitatea durerii nu este neaparat un indicator al severitatii bolii. Unele femei cu endometrioza usoara au dureri intense, in timp ce altele cu o cicatrizare mai extinsa nu au deloc dureri.
     Dureri pelviene. Puteti avea dureri in timpul ovulatiei, dureri ascutite in timpul actului sexual, sau dureri in timpul urinarii sau defecatiei.
     Sangerare excesiva. Este posibil sa aveti sangerari excesive in timpul menstruatiei sau sangerari intre menstruatii.
     Infertilitate. Endometrioza poate fi una din cauzele infertilitatii la femei.

Endometrioza poate fi uneori confundata cu alte boli care pot cauza dureri pelviene.

CAUZE


Cauza bolii ramane incerta. Specialistii studiaza rolul pe care il au hormonii si sistemul imunitar in cazul bolii. Una dintre teorii spune ca sangele menstrual care contine celule endometriale se intoarce in trompele uterine, "face radacini" si creste. Alta ipoteza spune ca fluxul sanguin transporta celule endometriale catre alte locuri din corp. Alta teorie speculeaza ca predispozitia la endometrioza poate fi cauzata de mostenirea genetica. Un raspuns gresit al sistemului imunitar poate de asemenea fi una din cauze. Alti cercetatori cred ca anumite celule prezente in abdomen isi pastreaza capacitatea de a deveni celule endometriale. Aceste celule au fost responsabile pentru cresterea organelor reproducatoare ale femeii in stadiul embrionar. Se presupune ca factori genetici sau de mediu pot determina, mai tarziu in timpul vietii, ca aceste celule  sa dea nastere la tesut endometrial.
 
 

Cautare