Dictionar medical - Educatie sexuala - Anatomie


Aparatul genital masculin Imprimare Email
Aparatul genital masculin

La barbat, organele de reproducere toate sunt, in principal externe. Rolul lor in sexualitate este atat evident, incat aproape uitam ca anatomia lor raspunde in primul rand exigentilor reproducerii si perpetuarii speciei.
Aparat reproducator masculinAparatul genital masculin cuprinde glande sexuale sau testicule, care produc spermatozoizi destinati fecundarii ovulelor feminine, cai genitale, care permit transportarea lor si care sunt insotite se organe anexe, ca si un organ copulator, penisul.
Situate la fat in abdomen, testiculele coboara in pungi externe – bursele – inainte de nastere sau la putin timp dupa. Aceste doua mici glande ovoide cantaresc 20 de grame. Ele cuprind 200-300 de mici lobi conici, lobulii, separati de pereti subtiri. Fiecare lobul contine mici insule de celule – celulele lui Leybdig – care produc un hormon masculin, testosteronul. Celulele produc acest hormon din timpul vietii intrauterine, apoi isi intrerup activitatea pana la pubertate,. in aceasta perioada, reluarea productiei hormonale induce aparitia caracterelor sexuale masculine secundare (pilozitate, musculatura, timbrul vocii, libido).
Testosteronul guverneaza, de asemenea . geneza spermatozoizilor. Acestia sunt elaborati in tubii seminiferi, canale foarte fine prezente in numar mare in testicule. Fiecare tub este inconjurat de o teaca tapetata de celule contractile, celulele lui Sertoli. Celulele sexuale se ascund intre celulele lui Sertoli. Ele sunt produse la periferia tubului seminifer, in stare imatura. impinse de contractiile celulelor lui Sertoli, migreaza prin peretele tubului spre lumenul central maturizandu-se progresiv. La finalul acestui proces, care este continuu si se reinnoieste neincetat, spermatozoizii sunt eliberati in cavitatea tubului.
Tubii seminiferi converg pentru a forma o retea de mici conducte sinuoase care colecteaza spermatozoizi. De aici pleaca 10 pana la 12 canale care ajung la canalul colector unic, adapostit intr-un mic organ alungit de marimea testiculului: epididimul. Aici sunt stocati spermatozoizii.
Supa ce raman un timp in epididim, spermatozoizii trec intr-un alt conduct: canalul deferent. Lung de 40cm, acesta se termina printr-o umflatura, la nivelul careia primeste secretiile unei mici vezicule seminale. El se continua apoi prin canalul ejaculator, care se deschide in uretra. Ansamblul conductului format de canalul epididimului, canalul deferent si cel ejaculator este denumit si spermiduct.
La barbat aparatul genital si cel urinar sunt asociate. De fapt uretra este un conduct care colecteaza urina in vezica si o evacueaza la exterior. Ea traverseaza prostata, o glanda mica in forma de castana. in momentul ejacularii, reflex provocat de stimularea sexuala. Canalul ejaculator deverseaza in uretra un lichid seminal in care se afla spermatozoizi. Prostata secreta un lichid acid care contine zinc, acid citric si albumina si care se amesteca cu lichidul seminal pentru a forma sperma.
Uretra se prelungeste pe aproximativ 8 cm in penis pentru a se deschide la extremitatea glandului. Este inserata in tesut spongios si incadrata de doua tuburi laterale denumite corpi cavernosi. Proprietatile corpilor cavernosi confera penisului proprietati de erectie. Acest mecanism de origine vasculara are loc sub controlul nervos, in general in cursul stimularii sexuale. Arterele penisului se dilata si sangele aflueaza in corpul cavernos, care se umfla si se intareste.
intreruperea erectiei se poate produce cand stimularea inceteaza sau dupa ejaculare.
in cele doua cazuri, sangele reflueaza si se reintoarce in circulatia generala.
 
Aparatul genital feminin Imprimare Email
Aparatul genital feminin


Aparatul genital feminin permite maternitatea, deoarece adaposteste viata in devenire. El cuprinde ovarele, care produc ovulele, ca si caile genitale, adica trompele uterine, uterul si vaginul. Aceste organe sunt localizate foarte jos in bazin, sub intestine. Sub control hormonal, aspectul si functionarea aparatului genital se modifica de-a lungul vietii. intre pubertate si menopauza, modificarile corpului au loc in ritmul ciclului menstrual, care se manifesta prin aparitia de menstruatii la aproximativ 28 de zile.
Aparat genital femininAdaposteste in abdomen de o parte si de alta a uterului, doua glande mici, ovarele, guverneaza fecunditatea femeii. Rolul principal este de a asigura dezvoltarea si expulzarea ovulelor. Ele regleaza, de asemenea, derularea ciclului menstrual si sarcina, producand hormonii sexuali feminini.
Ovarele, care nu masoara mai mult de 2.5-4cm, sunt fixate de peretele bazinului prin mai multe ligamente. Netede si de consistenta moale la tanara fata, ele se rigidizeaza si au un aspect sidefat si ridat la femeie. Sunt constituite din doua straturi: in centrul ovarului, zona medulara , formata dintr-un tesut conjunctiv bogat vascularizat; ea este inconjurata de un invelis exterior gros, care ocupa doua treimi din glanda. Aceasta aer multiple alveole, foliculi, in care se maturizeaza ovulele.
i n fiecare luna, un folicul eclateaza si elibereaza, intai dintr-unul, apoi din celalalt ovar, un ovul ajuns la maturitate; va fi transportat pana in uter prin una din trompele uterine. Denumite de asemenea trompele lui Fallope, acestea sunt dotate cu un mare pavilion cu margini franjurate, plasta intre ovare, care se continua printr-un conduct stramt si lung de 10 cm. Ovulul colectat la nivelul pavilionului este antrenat de contractiile muschilor netezi care constituie peretele trompelor. El ajunge la uter, organ cavitar in forma de palnie, de lungimea de 6-8cm.
Partea superioara a uterului adaposteste cavitatea uterina, care primeste oul fecundat. in partea de jos se termina tubul printr-un tub ingust care iese in vagin colul uterin. La majoritatea femeilor, uterul este aproape orizontal. Trei perechi de ligamente il leaga de abdomen.
Peretele uterin, este foarte gros, este constituit dintr-o tunica de muschi netezi. Deosebit de extensibil, acest perete se deformeaza, fara a se rupe, in timpul sarcinii. Fata interna este tapetata cu o mucoasa bogata in glande si vase sanguine, ce constituie endometrul. Dupa pubertate, in fiecare luna, endometrul creste in grosime in timp ce uterul se pregateste sa primeasca un ou. in absenta fecundarii, stratul superficial, al endometrului se desprinde in final si este evacuat in momentul menstruatiei.
Mucoasa colului uterin secreta glera cervicala, substanta vascoasa care obtureaza orificiul sau extern. Este un mediu de supravietuire pentru spermatozoizii care ajung la el dupa ce trec prin vagin. Acesta primeste penisul in timpul actului sexual si sperma dupa ejaculare. Intervine deci in acelasi timp in sexualitate ti in functie de reproducere.
Vaginul are un perete suplu, acoperit pe fata sa interna de o mucoasa fina.
Avand o profunzime de 7-10 cm, el formeaza un fund de sac imprejurul colului uterin. La cealalta extremitate, vulva regrupeaza partea externa a organelor genitale ale femeii. La femeia virgina, o membrana fina, himenul, separa vaginul de vulva. El este rupt la primele raporturi sexuale.
Deschiderea vulvei este o fanta care se intinde de la muntele lui Venus la anus. Vulva este marginita de doua pliuri ale mucoasei interne, buzele mici, care sunt partial acoperite de buzele mari. Anterior, buzele mici se unesc pentru forma capusonul clitorisului. in timpul raporturilor sexuale, doua perechi de glande secreta un lichid care lubrifiaza interiorul vulvei. Buzele mici si cele mari se umfla, ca si clitorisul, care este un mic organ erectil. in fine, in timpul nasterii, vulva trebuie sa se destinda pentru a lasa sa treaca fatul.

 


 

Cautare