Online

Avem 103 vizitatori online
Dictionar medical - Educatie sexuala - Pubertatea la fete


Cand trebuie o fata sa inceapa sa poarte sutien? Imprimare Email
Nu exista o perioada specifica si anumite fete nu poarta niciodata. Fetele care poarta sutien fac acest lucru deoarece se simt mai confortabil. Unele fete poarta sutien doar cand fac sport, altele tot timpul, mai putin aunci cand dorm. Deseori un san creste mai repede decat celalalt. In anumite cazuri pot sa apara furnicaturi ale sanilor sau ale sfarcurilor in timp ce sanii cresc. Nu este necesar sa se poarte sutien pentru a mentine sanii sanatosi.
 
Exista dureri in timpul ciclului menstrual? Imprimare Email
Unele fete prezinta o stare de disconfort sau au crampe. Pentru anumite fete durerea este puternica si se impune o consultatie medicala. De obicei durerile nu sunt mari si nu tin mult. In timpul menstruatiei o fata poate sa faca lucrurile pe care le face in mod normal, inclusiv sa faca baie sau dus. Spalarea zonei vaginale zilnic, ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor. Pentru a evita raspandirea germenilor, spalarea se va face din fata in spate. (dinspre vagin inspre anus).
 
Cat de des trebuie schimbate absorbantele si tampoanele? Imprimare Email
Un absorbant trebuie schimbat la cateva ore in timpul zilei chiar daca volumul de sange nu este mare. In timpul noptii absorbantul nu trebuie schimbat. Tampoanele trebuie schimbate de cateva ori pe zi si nu trebuie folosite noaptea. Neschimbarea unui tampon timp de 24 de ore, poate fi daunatoare sanatatii.
 
Cum impiedicati patarea hainelor de sange in timpul ciclului menstrual? Imprimare Email
In timpul ciclului menstrual o fata poate folosi absorbante sau tampoane. Cele mai multe fete incep prin folosirea absorbantelor. Absorbantele sunt niste fasii subtiri facute din bumbac sau tesaturi similare bumbacului. Ele sunt purtate in interiorul chilotilor si majoritatea sunt prevazute cu o banda adeziva folosita la fixare. Un tampon este o bucata de vata, rulata si prevazuta cu un snur la un capat. Fata introduce tamponul in vagin, lasand in exteriorul snurul. Snurul are rolul de extrage tamponul atunci cand este necesar. Anumite tampoane sunt prevazute cu un aplicator, pentru a usura folosinta lui. Nu este nici o problema in a merge la toaleta in timp ce folositi un tampon. Absorbantele si tampoanele pot fi achizitionate din farmacii sau supermarketuri. In cazul in care nu va permiteti cumpararea de tampoane si absorbante se recomanda folosirea de vata sau de alte materiale textile absorbante.
 
Ce este ciclul menstrual? Imprimare Email
Cand o fata este la menstruatie, din vagin vor aparea cantitati mici de sange. Sangerarea va dura cateva zile si se va repeta in fiecare luna. Aceasta sangerare se numeste menstruatie si nu este ceva de care sa va speriati. Inainte de primul ciclu menstrual, unele fete vor observa o pata alba pe lenjeria intima, ceea ce inseamna ca primul ciclu va incepe curand. Majoritatea fetelor au primul ciclu menstrual intre 11 si 14 ani. Exista cazuri in care menstruatia apare la 8 ani sau la 17 ani. Dupa cateva cicluri menstruale, fetele vor observa cateva modificari fizice care apar in timpul acestei perioade: sanii pot fi mai inflamati, se pot mari sau pot sa apara cosuri.
 


 

Cautare