Dictionar medical - boli Scaun cu sange
Boala lui Crohn Imprimare Email
Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv. Poate afecta orice portiune a tubului digestiv, insa are predilectie pentru partea terminala a intestinul subtire (ileon) si intestinul gros (colon). Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel.
Citeşte mai mult...
 
Cancer de colon Imprimare Email
Cancerul de colon reprezinta cancerul intestinului gros. Cancerul rectal este cancerul ultimilor 15 cm ai colonului. Impreuna, cele 2 forme de cancer, sunt numite adesea cancer colorectal. Cele mai multe cazuri de cancer de colon incep ca niste mici aglomerari de celule, benigne, numite polipi. In timp, unii din acesti polipi pot deveni tumori maligne. Polipii sunt mici si produc putine simptome sau nu produc deloc.
Citeşte mai mult...
 
Colita ulceroasa Imprimare Email
Colita ulceroasa, o boala inflamatorie a colonului, care cauzeaza inflamatii cronice a tractului digestiv, este caracterizat de dureri abdominale si diaree. Ca si boala lui Crohn, colita ulcerativa poate duce la complicatii care pun viata in pericol. Colita ulceroasa, afecteaza de obicei numai partea interioara a colonului si a rectului spre deosebire de boala lui Crohn care se poate manifesta in orice parte a tractului digestiv si se propaga in straturile profunde ale tesuturilor afectate. Nu exista un remediu cunoscut pentru colita ulcerativa, dar exista tratamente care pot reduce foarte mult semnele sau simptomele si pot produce o remisie pe termen lung.
Citeşte mai mult...
 
Fisura anala Imprimare Email
O ulceratie in tesutul epitelial al inceputului canalului anal, de cela mai multe ori fisura se formeaza din cauza unor traumatisme provocate de trecerea unor scaune dure.
Citeşte mai mult...
 
Gastrita Imprimare Email
Gastrita nu este o boala in sine. Ea este o inflamarea a mucoasei stomacale care poate fi declansata de mai multe boli. Gastrita poate sa apara brusc (gastrita acuta) sau se poate dezvolta lent (gastrita cronica)
Citeşte mai mult...
 
Hemoroizi Imprimare Email
Hemoroizii sunt constituiti din silatari ale venelor unei parti a regiunii ano-rectale, adesea complicati de inflamatii, tromboza si sangerarae. Aceasta regiune este localizata in vecinatatea zonei de trecere si mucoasa anala. Apar de obicei la varste intre 30 si 60 de ani, mai adesea la barbati. In functie de localizare deosebim hemoroizi interni si externi.
Citeşte mai mult...
 
Ischemia intestinala Imprimare Email
Ca si alte organe, intestinul subtire si cel gros au nevoie de aprovizionare constanta cu sange pentru a functiona corect. Scaderea fluxului de sange catre intestinul subtire sau catre colon se numeste ischemie intestinala.
Citeşte mai mult...
 
Polipii colonici Imprimare Email
Polipii colonici sunt o aglomerare de celule care se formeaza de-a lungul colonului. Desi in general nu sunt maligni, in timp pot deveni cancerosi. Exista riscul sa dezvoltati polipi colonici daca aveti varsta mai
mare de 50 de ani, sunteti supraponderali, fumati, consumati alimente bogate in grasimi sau cu continut scazut in fibre sau aveti in familie cazuri de polipi colonici sau cancer de colon.
Citeşte mai mult...
 
Proctita Imprimare Email
Proctita este o inflamatie a rectului care produce disconfort, sangerari si ocazional scurgeri.
Citeşte mai mult...
 
Ulcerul peptic Imprimare Email

Ulcerul peptic (ulcerul duodenal, ulcerul gastric, ulcerul gastroduodenal) reprezinta eroziunea mucoasei stomacului sau a duodenului (prima portiune a intestinului subtire). Termenul "peptic" provine de la pepsina, o enzima care descompune proteinele. Daca ulcerul este mic, este posibil sa nu produca simptome. Daca ulcerul este mare, se pot produce hemoragii puternice. In majoritatea cazurilor, ulcerul afecteaza doar stratul interior al stomacului. Cazurile de ulcer perforat (strapungerea stomacului sau a duodenului) sunt o urgenta medicala.

Citeşte mai mult...
 


 

Cautare