Cancerul esofagian Imprimare Email
Cancerul esofagian este o tumora maligna a esofagului.


SIMPTOME


     - regurgitarea alimentelor
     - durere de piept
     - dificultatea de a inghiti solide sau lichide
     - pirozis
     - varsaturi cu sange
     - scadere in greutate


CAUZE


Exista 2 tipuri de cancer: adenocarcinomul si carcinomul scuamos. Carcinomul scuamos este asociat fumatului si consumului de alcool. Esofagul Barett este principala cauza a adenocarcinomului.
Factorii de risc ai cancerului de esofag de tip adenocarcinom sunt:
     - sexul masculin
     - obezitatea
     - fumatul
     - alimentatia saraca

 

TRATAMENT


Tratamentul cancerului esofagian se stabileste in functie de tipul celulelor canceroase, stadiul cancerului si starea generala a sanatatii.

Operatia. Operatia pentru inlaturarea cancerului se poate folosi ca atare sau impreuna cu alte tipuri de tratament. Operatiile pentru tratarea cancerului esofagian includ:

     - Operatia pentru extirparea tumorilor mici. In cazul in care cancerul este localizat pe tesutul superficial al esofagului si nu s-a raspandit, chirurgul va recomanda extirparea cancerului si a tesutului sanatos din jurul sau. Operatia poate fi facuta cu ajutorul unui endoscop.
     - Esofagectomia. Este operatia de extirpare a unei parti a esofagului, impreuna cu nodulii limfatici din apropiere. Esofagul ramas este reconectat cu stomacul prin tragerea stomacului spre esofag. In unele situatii, este folosita o parte a colonului pentru a inlocui sectiunea de esofag extirpata.
     - Esofagogastrectomia. Este operatia de extirpare partiala a esofagului, a nodulilor limfatici apropiati si a unei parti a stomacului. Partea ramasa din stomac este trasa in sus si reconectata cu esofagul. Daca este necesar, pentru aceasta se poate folosi o parte a colonului.

Operatiile pentru tratarea cancerului esofagian presupun risc de complicatii serioase, cum ar fi infectiile, hemoragia si scurgeri in zona unde esofagul este reconectat cu stomacul. Operatia de extirpare a esofagului se poate face deschis sau laparoscopic.

Chimioterapia. Este tratamentul care foloseste substante chimice pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele specifice acestui tip de tratament se administreaza inainte sau dupa operatie. Chimioterapia se poate combina si cu radioterapie. In stadiile avansate in care cancerul s-a raspandit si in alte zone ale organismului, chimioterapia se foloseste pentru a atenua simptomele cancerului. Efectele secundare ale chimioterapiei depind de substantele utilizate.

Radioterapia
. Aceasta utilizeaza unde de energie foarte puternice pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia se poate face cu unde produse de un aparat extern sau cu unde transmise din interiorul corpului (brahioterapie). Radioterapia este in general utilizata impreuna cu chimioterapia. Radioterapia este utilizata si pentru a atenua complicatiile cancerului esofagian avansat, cand tumoarea creste atat de mult incat impiedica mancarea sa ajunga in stomac. Efectele secundare ale radiatiilor includ reactii alergice de tipul arsurilor, dificultati si durere la inghitire si leziuni accidentale ale organelor apropiate cum ar fi plamanii si inima.

Combinarea radioterapiei cu chimioterapia. Poate mari eficienta fiecaruia dintre tratamente, dar si severitatea efectelor secundare.

Tratamentele experimentale. Acestea sunt elaborate in urma studiilor si cercetarilor cele mai recente. Desi au avantajul ca sunt cele mai recente, totusi nu va ofera garantii asupra rezultatelor. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare