Epiglotita Imprimare Email
Epiglotita este inflamatia cartilajului care acopera traheea.


SIMPTOME


Epiglotita incepe cu febra mare si durere in gat. Alte simptome sunt:
     - sunete anormale in timpul respiratiei
     - friguri
     - cianoza (colorarea pielii in albastru)
     - dificultate de a respira (este posibil ca pacientul sa trebuiasca sa stea in picioare si sa se aplece usor inainte pentru a putea sa respire)
     - dificultate la inghitire
     - schimbari ale vocii (de obicei raguseala)


CAUZE


Epiglotita este o boala care pune in pericol viata. Epiglota este o bucata de cartilaj, situat in spatele limbii, care inchide laringele atunci cand inghitim. Rolul ei este de a nu lasa alimentele sa patrunda in caile respiratorii. Epiglotita determina umflarea epiglotei, care duce la dificultati de respiratie. Umflarea este de obicei cauzata de bacteria "Haemophilus influenzae", dar si de alte bacterii sau virusuri. Infectii ale cailor respiratorii superioare pot duce la aparitia epiglotitei. Bola este mai frecventa la copiii cu varsta intre 2 si 6 ani. In cazuri rare, ea poate sa apara si la adulti, dar de obicei trece neobservata. Anumite medicamente si boli care slabesc sistemul imunitar pot favoriza aparitia bolii.

 

TRATAMENT


Prioritatea in tratarea epiglotitei consta in asigurarea cantitatii suficiente de aer. Se poate aplica o masca de oxigen sau pacientul va fi intubat. Tubul va ramane pana cand umflatura gatului va trece. (uneori chiar cateva zile). In situatii grave, medicul poate fi nevoit sa faca o incizie prin gat pana la trahee si sa o mentina deschisa prin introducerea unui tub. (traheotomie). Daca epiglotita este provocata de o infectie, va vor fi administrate intravenos antibiotice.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
 

Cautare